Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..
 13 yıllık tek parti iktidarının sonunda bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde koalisyon tecrübesi olan az sayıda siyasetçi var. Milliyetçi Hareket Partili Koray Aydın onlardan biri. Bir dönem Devlet Bahçeli ile Genel Başkanlık yarışına giren Koray Aydın, bugün partisi tarafından Meclis Başkan Vekili seçildi. 1999 yılında kurulan ve Türkiye'nin gördüğü son koalisyon olan DSP-ANAP-MHP koalisyonunun arabulucularından biri olan, bizzat bakanlık dağılımını yapan Koray Aydın, bugünkü siyasi ortamı Al Jazeera'ye değerlendirdi.
Aydın, "AKP-CHP koalisyonu kurulacak çünkü iki taraf da iktidarda olmayı çok istiyor. Meclis'teyim ben havayı görüyorum. Yanılma payım sıfır. Çok istekliler. İyi bir izdivaç olacak belli. Çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum ben koalisyon kurulmasının." dedi.

İşte Koray Aydın'ın kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlar;

Seçimden neden böyle bir tablo çıktı sizce? Seçmen neden hiçbir partiye tek başına iktidar olma şansı vermedi?

Siyaset aslında kendi dengesini kuruyor. Türk milletinin müthiş bir sağduyusu var, bozulan dengelerin yerine oturtulması için böyle bir ayara ihtiyaç vardı. Bunu Türk milleti kendisi oy vererek yaptı ve müthiş bir denge kurdu. Buradan herkesin kendisine göre çıkarması gereken dersler var. Önce yaklaşık yüzde 9 oy kaybeden iktidarın çıkarması gereken dersler var. Türkiye müthiş savrulmuştu hem Anayasal anlamda hem yasal anlamda hem de kanun düzeni açısından. Türk milleti bu savrulmaya karşı tedbir aldı, "Sen de sınırı aştın, bu kadar da olmaz. Yeter artık" dedi. Muhalefete de, "Senin de iktidar olman için biraz daha olgunlaşman gerekir. Çalışmanız lazım." dedi.

"YOLSUZLUKLAR AKP'YE ZARAR VERİYOR"

Bu sonuçlar planlansa bu kadar tutmazdı herhalde. Şimdi her parti bir diğeriyle işbirliği yapmak durumunda…

Zaten bu işler planla olmaz. Bu müthiş bir sağduyu gerektirir. Türk milletinin müthiş bir sağduyusu var. Doğrusu ortaya çıkan tablo beni şaşırttı diyemem, benim beklediğim bir sonuçtu. Yolsuzlukların AKP'ye ciddi bir zarar verdiği ortada. Ama bu süreç devam ediyor, bu daha da artacak. AKP yolsuzlukların üzerine giden bir tutum takınmadan bundan kurtulamaz. Meclis'in çıkan bu tablosu bu sürecin çok kurcalanacağını, hem eski önergelerin hem de yeni bakanlar için ortaya konabileceğini gösteriyor.

"BEKLEME ODASINA HAPSOLMUŞLAR"

Muhalefete neden şans vermedi seçmen?

AKP dünya tarihinin devlet gücünü en organize kullanan partisi. Dünyada bir numara. Yarışırken AKP ile yarışmıyorsunuz. Müthiş bir devlet gücünü acımasızca kullanan bir organizasyon ile yarışıyorsunuz. Birçok insanı yıldırmış. Korkunun hapsettiği insanlar var. Bunlar takip edildiklerini, hükümetin her şeyi bildiğini zannediyorlar. Bunlar kültür düzeyi ortalama çizginin altında bir kitle. Dolayısıyla kolay netice alınabiliyor. Bu korku imparatorluğunun bir bekleme odası var. Bu bekleme odasına bunlar hapsolmuş vaziyette.

"HDP'Yİ 12'NİN ÜZERİNDE TAHMİN ETMİŞTİM"

Muhalefet cephesinde kimin oyu sizi şaşırttı?

Ben bu dönemde hiç yanılmadım.

HDP dahil mi?

HDP'yi 12'nin üzeri tahmin etmiştim. Hatta son akşam 12.7 yazmıştım. Çok yanılmadım. MHP'de biraz yanıldım. 18 bekliyordum. Onun dışında CHP'yi AKP'yi neredeyse tam bildim.

HDP'nin aldığı oyu neye bağlıyorsunuz?

HDP'nin seçim ile ilgili yürüttüğü organizasyonu ben siyaset sosyolojisi açısından irdeliyorum. Kabaran duygular var. Kendilerine alan açılmış, bir meşruiyet zemini oluşturulmuş. İktidarın doğu ve güneydoğuyu kendilerine teslim etmesi, kamu düzeninin yok edilmesi, geniş coğrafyada yaşayan insanlar ve onların Türkiye'ye dağılmış yakınları olmak üzere "Madem Devlet Öcalan ile görüşüyor, buranın hakim gücü bunlar. Biz de bunlarla beraber olalım." duygusunu hissettiler yaygın olarak. Bir de uzun yıllardan beri barajı geçme konusu gündeme gelince, dindar kürtler de bu defa oy verdi.

"AKP'NİN ERİMESİ DEVAM EDECEK"

Bölgede Kürtler'in kalıcı olarak AKP ile yollarını ayırdığını düşünüyor musunuz?

HDP bir yandan kendisine evrilmiş olan yeni kitleleri kendi yönünde politize edebilmek için bir plan ve projesi olan bir parti. Yani ciddiye alınması gereken bir parti. Dolayısıyla AKP'nin bölgedeki erimesini kalıcı hale getirecek adımlar atma gayretindeler. Bu seçimde de bunda başarılı oldular. Bunu kabul etmek lazım. Ben AKP'nin erimesinin devam edeceğini düşünüyorum. Girdiği bu sarmal AKP'yi sarmaya devam eder. Bir ucundan yakaladı, döndüre döndüre içine alır. Çünkü tavan yapmış egolar var, "Ben bilirim" anlayışından zerre kadar taviz verilmediğini Cumhurbaşkanı'nın seçim sonrası açıklamalarından çıkarıyorum. Kafa yapısı, mental olarak hiçbir değişiklik yok. Halkın verdiği mesajı doğru algılamamış. Demek ki bu tutumunu sürdürecek, bu durumda da önümüzde AKP'yi daha kaotik bir dönem bekliyor. AKP'nin temel unsurları üzerinde hâlâ Erdoğan'ın baskın bir tutumu var. Halkın büyük bir kısmı da bu durumu tasvip etmiyor, hatta ürküyor. Bir insan egosunun bu kadar zirve yapmasını kimse kabul edemiyor. Bir yanda onu çılgınca sevenler, bir yanda arada bekleyenler bir yanda da çılgınca nefret edenler var. Bu arada bekleyenler gözünde Recep Tayyip Erdoğan'ın bu tutumu tasvip görmüyor, AK Parti'ye oy kaybettiriyor.

Siz koalisyon döneminde bakan olarak görev yapmış bir siyasetçisiniz. Sizce koalisyon mu kurulacak, erken seçim mi olacak?

Bence koalisyon olacak. Erken seçim ihtimalini sıfır görüyorum çünkü AKP'nin koalisyona çok ihtiyacı var. Çünkü kroki vaziyette. Yumruk yiyen her boksör kroki durumundayken kendine gelmek için raundun bitmesini bekler. O şimdi kendine gelecek, bir sorgulama yapıp, ne yapabileceğinin arayışında olacak. Meclis çoğunluğunu da kaybetti, açılacak çok dosya var. Türkiye'de yolsuzluk haberleri pehlivan tefrikası gibi yayınlanabilir bu yeni dönemde. İşin başında olmak, kontrol etmek için iktidara ihtiyacı var.

"YANILMA PAYIM SIFIR"

AK Parti koalisyonu kiminle kuracak sizce? CHP mi MHP mi?

Bence CHP ile kuracak. Çünkü CHP de bu işe çok gönüllü, çok istekli.

Nereden alıyorsunuz bu mesajı?

Meclis'teyim ben havayı görüyorum. Yanılma payım sıfır. Çok istekliler. İyi bir izdivaç olacak belli. Çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum ben koalisyon kurulmasının.

Neden istiyor CHP sizce?

Onlar adına bir yorumda bulunamam ama anlıyorum ki Sayın Kılıçdaroğlu'nun iktidar olmaya ihtiyacı var.

CHP ile AK Parti hangi konularda anlaşabilir, hangi konularda anlaşamaz sizce? CHP, 14 ilkesini açıkladı…

Koalisyon kurmaya karar verirseniz bütün ilkelerde anlaşırsınız. Bir adım sen bir adım ben mantığıyla koalisyon gerçekleşir. Bence bunlar teferruattır. Önce niyet esastır. Görüyorum ve anlıyorum ki CHP de AKP de bu işe çok hevesli. İkisi de aşırı hevesli olduğu için çok kolay anlaşırlar. Yok bakanlık taksimatı vs. ben onları teferruattır. Çok çabuk hallederler o işleri, ikisi de niyetli. Kurulur bu hükümet.

Editör: TE Bilisim