İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı
 1924 yılında Balıkesir’in Bandırma ilçesinde doğdu. 1943 yılında, Ankara’da Kara Harp Okulu’ndan Topçu Asteğmen olarak mezun oldu. Kore savaşına gönüllü katılan Bandırma'lı Topçu Kıdemli Üsteğmen Mehmet GÖNENÇ; 1950 yılında, 1’inci Kore Tugayı Topçu Taburunda Topçu İleri Gözetleme Subayı olarak görev yapmak üzere seçildi.

1951 yılında, 22/23 Nisan gecesi BM Kuvvetleri’nin en ileri noktasında bulunan 9. Bölük mevzilerinde askerler Çinlilere karşı tetikte bekliyorlardı. Bu askerler arasında Topçu Üsteğmen Mehmet GÖNENÇ’ de vardı. O gece Komünist Çinlilerin korkunç taarruzu başlamış kıskacı daraltmışlar ve Türk askerinin kahramanca savunmasına rağmen Türk birliğine ağır kayıplar verdirmişlerdi. 9.uncu Piyade Bölüğü mevzileri işgal edilmişti. Tüm gece boyunca topçu ateşini idare eden Mehmet GÖNENÇ’in bulunduğu tepe de Çinliler tarafından kuşatılmıştı.

Topçu Tabur Karargâhı uzun zamandır Mehmet Üsteğmen’den haber alamamanın verdiği tedirginlikle beklerken, birden Alay topçu irtibat subayı Yüzbaşı Refik SOYUT telsizde Mehmet Üsteğmen’in sesini duydu:

“Düşman bulunduğumuz tepeyi işgal etti. Çok şehit verdik. Telsizcim şehit oldu. Koordinat veriyorum. Bataryalar ateş etsin.”

İlgililer, gelen bu ateş isteği üzerine, koordinatları haritadan bulunca şaşırdılar. Üsteğmen GÖNENÇ, kendi üzerine ateş istiyordu. Üstelik üstü açıktı ve korunmalı bir siperde değildi. Mehmet GÖNENÇ’in verdiği koordinatları duyan irtibat subayı heyecanla: ”Vermiş olduğunuz koordinatlar bulunduğunuz yerdir!” diye bir hatırlatma yaptı. Fakat gelen cevap inanılacak gibi değildi.

“ Evet, öyle…” Telsizdeki ses adeta çığlık çığlığa yalvarıyordu: “Etrafımızı yüzlerce düşman askeri çevirdi. Ne kadar top varsa, hepsi benim bulunduğum yere ateş etsin. Allah aşkına çabuk ateş edin. Ne kadar çok top ateş ederse O kadar çok düşman ölür. Biz düşmana esir olmak istemiyoruz! Bizi onlara teslim etmeyin! Tekrar koordinatları veriyorum... Bütün bataryalar buraya ateş etsin!” dedi ve sesi kesildi.

Bu telsiz konuşmalarını Tabur Ateş İdare Merkezi’nde bulunan Tabur Komutanı Yarbay Tahsin KURTAY, yardımcısı Binbaşı Ahsen KAYA, Tabur Harekât Subayı Binbaşı Şemsettin ERALP, 25. Tümen Topçu Taburunda irtibat subayı görevlisi Yüzbaşı Alaattin HAYDAROĞLU ve Ateş İdare Merkezi’nin tüm önemli işlerini yapan Yatay Plâncı Topçu Çavuş Behçet AKBİN de dinliyordu. Herkes şaşkındı, ne yapacaklarını bilemez bir haldeydi.

Bütün subaylar şaşkın şaşkın birbirlerinin yüzüne bakıyor hiçbirisi konuşmaya cesaret edemiyordu.

İleri gözcü subayı, bulunduğu yere bütün toplarıyla ateş açılmasını istiyordu. Harp tarihinde bu olay ne görülmüş, ne de duyulmuş bir istekti.

Aralarında güçlükle yapılan durum muhakemesinden sonra topçu Üsteğmen kahraman Mehmet GÖNENÇ‘in vasiyetini yerine getirme kararı alındı. Kısa süre sonra, gözyaşları içinde, titreyen parmaklarla bütün toplar atışa başladı. Yalnız Tugayımızın Topçu Taburu değil, 25. Tümen topçusunun bütün topçuları bildirilen koordinatlara ateş etmeye başlamıştı. Toplar gürlemiyor hıçkırıyordu sanki...

O gece, 9.uncu Piyade Bölüğü cephesinde çok sayıda düşman hayatını kaybetti ama ne yazık ki, Topçu Üsteğmen Mehmet GÖNENÇ ’de şehit düşmüştü...

Şehitlerimizin Kutlu Tinleri şad olsun…

NOT: Mehmet GÖNENÇ aslında kayıtlara yanlış geçmiştir. Asıl ismi Mehmet GÜNENÇ’tir. Yazıda daha çok bilinen ve literatüre geçen Mehmet GÖNENÇ ismi kullanılmıştır.

DERLEME

Editör: TE Bilisim