Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı
Nesli tükenmekte olan Akdeniz foku, Hatay’ın Yayladağı ilçesinde bulunan Karamağara mevkiinde avlanırken görüntülendi.

Dünya mirasları arasında yer alan ve sayıları 450 ile 550 arasında olduğu tahmin edilen Akdeniz fokları, ılıman iklim nedeniyle Türkiye sahillerinde zaman zaman görülebiliyor.

Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Su Ürünleri Kontrol ekiplerinin yürüttüğü avcılık denetimleri sırasında kameralar tarafından görüntülenen Akdeniz foku, avlandığı balığı yiyebilmek için saatlerce Karamağara mevkiinde kaldı. Denizden avlandığı balıktan her seferinde bir ısırık alan fok, avını bitirdikten sonra gözden kayboldu.

Dünya mirası olan Akdeniz fokunun korunmasında Türkiye önemli bir konuma sahip. Türkiye'de yapılan çalışmalarda 31-44 arasında Akdeniz foku tanımlanmış durumda. Plansız kıyısal yapılaşma sebebiyle yaşam alanlarının yok olması, yasadışı av sebebiyle balık stoklarındaki azalma, kasti öldürmeler ve balıkçı ağlarına takılmaları, fok mağaralarına turistik amaçlı dalış yapılması ve deniz kirliliği nedeniyle Akdeniz fokunun nesli hızla tükeniyor. Hatay Çevre Düzeni Planı’nda Yayladağı ilçesi sınırlarında bulunan Karamağara – Kamışlı koyları arasındaki bölge “Akdeniz Foku Yaşam Alanı Koruma Bölgesi” olarak ayrıldı.

Editör: TE Bilisim