Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara! Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara!

Amasya’nın Merzifon ilçesine bağlı Yakacık köyü sakinleri, mahalle statüsüne geçip geçmemek konusunda anlaşamayınca için referandum yaptı.

İlçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki 748 seçmenin bulunduğu Yakacık köyünden 605 kişi, köyün mahalle statüsüne geçme kararını vermek için sabahın erken saatlerinde Yakacık İlköğretim Okulu’nda bulunan seçmen sandıklarının başına gitti. Toplam 2 sandıkta gerçekleştirilen referandum sonucunda, 187 evet, 414 hayır, 4 tane de geçersiz oyla Yakacık köyü sakinleri ilçeye bağlanmamak ve köylü kalmak için karar verdi.

    Oylama sırasında jandarma tarafından yoğun güvenlik önlemi alınan köyde 300 hane bin 400 nüfus ve 748 seçmen bulunuyor. Köylülerin talebi üzerine referandum yaptıklarını ifade eden köy muhtarı Abdurrahman Koç, sandıktan çıkacak karara herkesin duyması gerektiğini söyledi.

    Kaymakamlık ve belediyeye mahalle olmaları için dilekçe verdiklerini kaydeden Koç, “Köylülerimizin bir kısmı mahalle statüsüne geçmek istiyordu. Biz de konuyu kaymakamlık makamına bildirdik. Köylüler arasında muhalefet olunca referanduma gitme kararı aldık. İlçe Seçim Kurulu tarafından görevlendirilen memurlar nezaretinde seçimi yaptık. Halkımızın tercihine saygı gösteriyoruz. Referandum öncesi Belediye Başkanı Mehmet Kadri Aydınlı ve CHP İlçe Başkanı Alp Kargı köyümüzde ziyaretler gerçekleştirdi. Ama biz kimsenin etkisi ve baskısı olmadan sandık başına gittik ve seçimimizi yaptık.” ifadelerini kullandı.

    Mahalle statüsüne geçmeleri halinde hizmet alma konusunda sıkıntı yaşayacaklarını belirten bazı köylüler, “Seçim sonunda ne kazanıp neler kaybedeceğimizi düşündük. İlçemizdeki büyükbaş hayvancılığının yaklaşık yüzde 10’u köyümüzde yapılmaktadır. Köyde 1400’e yakın büyükbaş hayvan beslenerek geçim büyük oranda hayvancılıktan sağlanmaktadır. Merzifon’a bağlanıp mahalle olduğumuz gün köyümüzde hayvancılık yapılamayacaktır. Çünkü o saat Merzifon’un bir mahallesi olunur ve yasalar şehrin bir mahallesinde hayvancılık yapılmasına müsaade etmez.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim