Andımız'dan Anayasa'ya... Andımız'dan Anayasa'ya...
Koza Altın İşletmeleri AŞ'den, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin açıklamaları üzerine ÇED ve GFB bilgilendirmesi yaptı. Şirketten yapılan açıklamada, "Sayın Bakan’ın yaptığı açıklamalardan, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) ve GFB (Geçici Faaliyet Belgesi) sürecini karıştırmış oldukları anlaşılmaktadır. Şirketimize verilmeyen belge ÇED değil, GFB belgesidir. İşletmelerimiz ÇED olumlu belgelerini 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan almıştır. Bu konuda herhangi bir tartışma da yoktur." denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’yi bilgilendirmek amacıyla yazılı açıklama yapan Koza Altın İşletmeleri yetkilileri, şunları kaydetti: "Sayın Bakanımıza bilgi olması açısından ÇED Raporu; proje öncesinde, işletme sırasında ve sonrasında projenin havaya, suya, toprağa, flora faunaya (bitki örtüsü ve hayvanlara), ekolojik sisteme, halk sağlığına etkilerinin olup olmadığının ve alınması gereken tedbirlerin incelendiği ve değerlendirildiği bilimsel ve teknik bir rapordur."

'BU AŞAMALAR BİTTİKTEN SONRA BAKANLIK TARAFINDAN ÇED OLUMLU BELGESİ VERİLİR VEYA VERİLMEZ'

ÇED süreçlerinin yürütülme şekli ise şöyle anlatıldı: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda Orman ve Şu İşleri Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, MTA Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Valilik, Belediye ve bunun gibi kurum temsilcilerinin katılımıyla İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu kurulur.
Proje hakkında bilgilendirilmek üzere halkın katılımı toplantısı yapılır.
Bu toplantının sonucuna göre bakanlıkça rapor formatı belirlenir.
Rapor hazırlanarak İnceleme ve Denetleme Komisyonu’na sunulur.
Komisyonun görüşleri doğrultusunda nihai hale getirilir.
Raporun nihai hali askıya çıkartılarak halkın görüşüne sunulur.
Askı aşamasından sonra rapor bakanlığın onayına sunulur.
Bu aşamalar bittikten sonra bakanlık tarafından ÇED olumlu belgesi verilir veya verilmez."

'İŞLETMELERİMİZ ÇED SÜRECİNDEN MUAF TUTULMAMIŞTIR'

Koza Altın İşletmeleri'nde ÇED sürecine de değinilerek, "Bu aşamaların başarıyla tamamlanması yaklaşık 2 yıl sürmektedir. İşletmelerimiz ÇED sürecinden muaf tutulmamıştır. Şirketimiz, 2 yıl süren ve tüm bakanlıkların olur onayını alarak bu süreci başarıyla tamamlamıştır. 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED olumlu kararı ve belgesi alınmıştır. Çevresel bir sorunumuz olmadığı açıktır. Bu konuda herhangi bir sorun yoktur." bilgisi verildi.

Açıklamada, "Yine Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımıza bilgi olması açısından, GFB nedir?" diye sorularak, "Yatırımın tamamlanmasından sonra işletmenin faaliyete geçmesi ve faaliyet sırasındaki emisyon ölçümlerinin yapılması gerekmektedir. Tesis çalışmadan bu ölçümlerin yapılabilmesi mümkün olmadığından 1 yıl süre için verilen belgeye GFB belgesi denilmektedir." açıklaması yapıldı.

'ÜZÜLEREK ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANIMIZI BİLGİLENDİRMEK MECBURİYETİ HASIL OLMUŞTUR'

Koza Altın İşletmeleri açıklamasında ‘önemli not’ vurgusu yapılarak, "Şirketler yatırıma başlamadan, henüz proje aşamasındayken ÇED sürecini başlatırlar. ÇED süreci içerisindeki değerlendirmede, projenin insana ve çevreye olumsuz bir etkisi olmadığı anlaşıldığı taktirde ÇED olumlu kararı verilir. Şirketler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED olumlu kararı aldıkları taktirde yatırıma başlarlar. Sayın Bakan’ın endişe ettiği konuların tamamı ÇED sürecinde incelenmiş ve endişeye mahal olmadığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilerek açıkça ortaya konmuştur. Sayın Bakan’ın GFB Belgesi’nin verilmemesine mazeret olarak gösterdiği tüm nedenler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığımız ÇED olumlu belgesi ile açıkça cevaplandırılmıştır. Üzülerek Çevre ve Şehircilik Bakanımızı bilgilendirmek mecburiyeti hasıl olmuştur." denildi.

Editör: TE Bilisim