Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Dünyada her evde bir Türk malı" sloganını hayata geçirmek için aralıksız çalışmak gerektiğini söyledi. Dünya küresel mal ihracatında Türkiye’nin aldığı payın yüzde 1 seviyesinde olduğunu kaydeden Yorgancılar, “Dünyanın içinde ihracattaki payımız binde 81, ithalattaki payımız ise yüzde 1,38. Dünya ticaretinden aldığımız yüzde 2’lik payı arttırmalıyız. Bunun için dünyada her evde bir Türk malı olmalı. Bunu gerçekleştirdiğimizde, ülke olarak zenginleşmemiz de mümkün olacaktır.” dedi.

EBSO Başkanı Yorgancılar, 43. Grup Kalıp, Hırdavat ve El Aletleri Sanayi Meslek Komitesi grup üyeleriyle ekonomi değerlendirme toplantısında biraraya geldi. Toplantıda, "Dünya ve Türkiye Ekonomisine Makro Bakış" konulu bir sunum yapan Yorgancılar, 2015 yılında temkinli olunması ikazında bulundu. Gerileyen petrol fiyatlarının Türkiye’nin cari açığına 20-22 milyar dolarlık olumlu bir katkı sağlamasının beklendiğini kaydeden Yorgancılar, “2015’te dünyamız ve ülkemiz açısından risklere baktığımızda, özel sektörün borçluluğu dikkat çekiyor. Kamuda bir sıkıntı görünmüyor. Risk, özel sektörün borçluluğunda. 2014 ve 2015’in hemen başında dolar kurundaki hareketlilik dikkate alındığında parite yüzde 18-20 arttı. Kendini döviz kurundaki hareketliğe karşı korumayan, döviz riskini hedge etmeyen firmalar, paritedeki hareketlilik nedeniyle ilave enflasyonla karşı karşıya kaldı. Önlem almayı ihmal etmeyin.” dedi.

‘MESLEKSİZLİKLE MÜCADELE EDİLMELİ’

Türkiye’nin önündeki fırsatlara değinen Yorgancılar, orta gelir tuzağını aşmak için üretim hamlesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Üretimin önündeki engelleri de aktararak, genç nüfusta yüzde 20’ye yaklaşan işsizliğe dikkat çekti. Yorgancılar, “Sanayi üretimi arttığında işsizlik azalıyor, düştüğünde ise işsizlik artıyor. O nedenle üretim, üretim, üretim diyoruz. Her yıl 700 bin gencimiz okullardan mezun oluyor. Bunlara iş bulmanın yolu da sanayi üretiminden geçiyor.” dedi. Genç işsizliğinde önemli bir konunun da mesleksizlik olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, bu noktada yetişmiş eleman eksiği çeken sanayicilere, EBSO koordinasyonunda yürütülen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesine katılma çağrısında bulundu.

‘DÜNYA TİCARETİNDEN ALDIĞIMIZ PAYI ARTTIRMALIYIZ’

Ender Yorgancılar, konuşmasının devamında ülkenin zenginleşmesinde küresel mal ihracatından aldığı payın artması gerektiğini vurguladı: “Dünyada her eve bir Türk malı sloganımız var. Buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, elektrik kablosu, mobilya, bardak olsun ama ne olursa olsun, dünyada her evde bir Türk malı olsun. Rahmetli Özal ne demişti, ‘Her uçakta bir Türk’. Dünyadaki her uçağın içinde mal alıp satmaya giden bir Türk olursa dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 5’lere, yüzde 8, yüzde 10’lara doğru yükselir. Bunun için dünyada her evde bir Türk malı olmalı. Bunu gerçekleştirdiğimizde ülke olarak zenginleşmemiz de mümkün olacaktır.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim