Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?
Nevşehir’de madde kullanımı ve bağımlılığı ile mücadele etmek için İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri il genelindeki 81 kahvehanede 2 bin 200 deste iskambil kağıdı dağıtacak.

Özel olarak tasarlanan ve basımı yaptırılan iskambil kağıdı biçimindeki kartlarda yüzde 80 oranında madde bağımlılığına karşı uyarıcı mesajlar yer alacak. Yüzde 20’sinde ise kadına şiddet, çocuk istismarı ve 155 Polis İmdat hattına karşı farkındalık oluşturacak şekil ve yazılar yer alacak.

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde 'Kahvehanelerde Madde Kullanımı Farkındalığı Projesi' için tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya; Vali Yardımcısı Ünal Çakır, kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı İsmail Ördü, daire müdürleri ile emniyet personeli katıldı.

Toplantıda konuşan İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube (KOM) Müdürü İbrahim Altıntaş, babalara ulaşmada kullanabilecekleri en önemli mekanlar olarak tespit ettikleri kahvehanelerde özel olarak tasarladıkları iskambil kartları ve okey ıstakalarına yapıştırılacak şekilde yaptıkları stickerlerle madde bağımlığına karşı farkındalık oluşturmaya çalışacaklarını söyledi.

KOM Şube Müdürlüğü olarak Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Türkiye Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (TUBİM) il temsilciliğini yaptıklarını kaydeden Altıntaş, "Bu kapsamda okullarda ve talep edilen kurumlarda uzman personellerimizle uyuşturucu ve madde bağımlılığı konularında eğitici seminerler veriyoruz. Okullardaki seminerlere anneler geliyor. Çocuklar üzerinde büyük etkisi olan babalar ise gelmiyor. Babalara nasıl ulaşabiliriz diye düşünürken kahvehaneleri tespit ettik. Babaların önemli bir bölümünde kahvehane alışkanlığı olduğunu gördükten sonra Kahvehanelerde Madde Kullanımı Farkındalığı Projesi'ni geliştirdik. Proje kapsamında hazırladığımız iskambil kağıtlarında 52 farklı tema Emniyet Müdürlüğü grafik ve bilgisayar programları uzmanları tarafından oyun kağıtları üzerine tasarlandı. Bu kağıtların üzerinde madde kullanımı ve bağımlılığın önlenmesini ifade eden sloganlar ve çeşitli fotoğraflar yer alıyor. Ayrıca okey ıstakalarına yapıştırılmak üzere de aynı amaçla 6 farklı temanın işlendiği stikerler tasarladık. Proje kapsamında hazırlanan 2 bin 200 deste oyun kağıdı il merkezi ve ilçelerdeki toplamı 81 olan tüm kahvehanelere dağıtılacak.” dedi.

Altıntaş, proje kapsamında iskambil kağıtları dağıtımı sırasında kahvehanelerde bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini ve şehrin farklı noktalarına afişler asılacağını söyledi.

MADDE BAĞIMLILIĞI DÜNYANIN SORUNU

İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel ise madde bağımlığının dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de başta gençler herkesi etkileyebilen biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan sorun olduğunu söyledi. Yüksel, sadece bireyi değil toplumun tamamını etkileyen ve tedavi maliyeti önleme maliyetinden fazla olan uyuşturucu madde bataklığının kurutulmasının, toplumun tüm fertlerinin bilinçlendirilmesi ve topyekün mücadeleyle mümkün olabileceğini kaydetti.

Uyuşturucu maddeyle mücadeleye özel önem verdiklerini belirten Yüksel, “Bu kapsamda 2010 yılında 22 operasyon yapıldı. Bu operasyonlarda 10 bin 729 kilogram uyuşturucu esrar maddesi, 13 gram muhtelif uyuşturucu maddesi ve 12 sentetik hap ile birlikte yakalanan 85 şahıstan 14’ü tutuklandı. 2011 yılında ise 44 operasyon düzenlendi ve bu operasyonlarda 8 bin 709 kilogram uyuşturucu esrar maddesi, 845 gram muhtelif uyuşturucu madde ve 497 adet sentetik hap ele geçirildi. Yakalanan 165 şahıstan 39’u tutuklandı. 2012 yılının ilk 11 ay içerisinde ise 69 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda 59 bin 501 kilogram uyuşturucu esrar maddesi, 14,7 gram muhtelif uyuşturucu madde ve 156 adet sentetik hap ele geçirildi. Yakalanan 308 şahıstan 40’ı ise tutuklandı.” ifadelerini kullandı.

    KAHVELER ÖNCEDEN OKUNAN YERLERDİ

    Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsmail Ördü ise kahvehanelerin önceleri okunan ve bilgi alınan yerler olduğunu ancak zamanla oyun oynanan mekanlar haline dönüştüğünü hatırlattı.

    Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği olarak Emniyet Müdürlüğü’nce geliştirilen Kahvehanelerde Madde Kullanımı Farkındalığı Projesini desteklediklerini ifade eden Ördü, proje ile insanların kahvehanelere bakış açısının değişmesini de ümit ettiklerini belirtti. Ördü konuşmasının sonunda hazırlanan projeden dolayı Emniyet Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.

    Toplantı, kokteyl ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim