‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’ ‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’
Burdur'da denetimli serbestlik tedbiri altındaki şüpheli, sanık ve hükümlülerin hayata kazandırılması için yeni bir proje başladı. Huzurlu Yaşam Projesi (HUYAP) ile denetimli serbestlik tedbiri altındaki sanık, şüpheli ve hükümlüler, eğitim almış gönüllü kişilerce yakın takibe alınarak, ıslah edilip topluma kazandırılacak.

        Burdur Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü örnek projeyi Burdur’da uygulamaya soktu. Türkiye'de ilk kez uygulanacak proje ile denetimli serbestlik tedbiri altındaki şüpheli, sanık ve hükümlülerin hayata yeniden tutunması amaçlanıyor. Burdur Koruma Kurulu'nun, Danışma Kurulu olarak destek vereceği projenin koordinatörlüğünü Cumhuriyet Başsavcılığı yapacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin uygulayıcı kurum olarak yer aldığı projeye şimdiden birçok kurumdan destek aldı. Vatandaşların da gönüllü olarak katılabileceği proje kapsamında eğitim almış model insanlarla Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün belirlediği şüpheli, sanık ve hükümlüler eşleştirilecek. Denetimli serbestlik altındaki kişilerin haberdar olmayacağı çalışma ile en doğal hali ile iletişime geçilerek şüpheli, sanık, hükümlülerin ıslah edilmesi sağlanacak.

        Protokol töreninde konuşan Başsavcı Ali Nevzat Açıkgöz, bireylerin suç işlemelerinde biyolojik ve genetik yapılarının dışında sosyal çevrelerin de büyük önemi olduğunu söyledi. Özellikle suça bulaşmış kişilerde davranış değişikliği oluşturmanın oldukça zor olduğunu belirten Başsavcı Açıkgöz, "Yapmış olduğu eylemin karşılığında aldığı cezalar ile toplum içinde damgalanan bireyler toplumun kendileri hakkındaki olumsuz düşüncelerinden rahatsız olmaktadırlar. Damgalanan kişi ıslah olmak yerine toplumdan soyutlandığını hissederek gün geçtikçe toplumdan daha da soğur. Bu soğuma daha büyük sıkıntılara neden olabilir. Bu kısır döngünün kırılması için toplum, suça karışan bireylere anlayış göstermelidir. Bu projenin temel amacı da budur. İşledikleri suçun cezasını çektikten sonra kişilerin topluma daha iyi adapte edebilmesi için tamamen gönüllülük esasına dayanan bir çalışmayı hayata geçiriyoruz." dedi.

        AÇIKGÖZ: ESKİ HÜKÜMLÜLERİN EN İYİ ŞEKİLDE TOPLUMA KAZANDIRILMASINI HEDEFLİYORUZ

        Herhangi bir baskı olmaksızın kişilerin gönüllü olarak denetimli serbestlik altındaki kişilerle ilgilenmesi sayesinde maksimum faydanın elde edilebileceğinin altını çizen Ali Nevzat Açıkgöz, "Öğretmen, din adamı, psikolog, sağlık görevlisi, avukat, sporcu gibi birçok meslek çalışanının projeye desteğini alarak, eski hükümlülerin en iyi şekilde hayata kazandırılmasını amaçlıyoruz. Projemizin taslağını geçtiğimiz ay hazırladık. Kısa bir ön çalışma ile onlarca gönüllümüz oldu. Bugün de bu projeyi resmen hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kurumlarımız, meslek odalarımız, borsamız da bu projeye sahip çıktı. Türkiye'de ilk kez uygulanacak projenin yaygınlaşması ile gönüllülerimizin artacağına inanıyoruz. Bu gönüllülerimizi de sürekli eğitime tabi tutacağız. Bu projenin Türkiye değil dünya projesi olacağını düşünüyorum. Avrupa Birliğinden de destek alıp bu projeyi daha da geliştireceğimize inanıyorum. Şimdiden toplumun huzur ve refahı için çalışan tüm gönüllülerimize, kurum ve kuruluşlarımızın yetkililerine teşekkür ediyorum." diye konuştu.

        Projenin çok güzel ve anlamlı olduğunu söyleyen Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya ise "Bir şekilde hükümlü hale gelmiş insanımızın toplumdan soyutlanmaması, topluma kazandırmak açısından HUYAP'a kurumlar olarak destek veriyoruz. Dileriz bu proje hedeflenen noktalara ulaşır ve insanımızı yeniden kazanmak açısından güzel vesilelere sebep olur." şeklinde konuştu.

        Projenin uygulanmasını üstlenen kurumunun Müdürü Mustafa Güday ise Denetimli Serbestlik Müdürlüğü olarak şüpheli, sanık ve hükümlülerin topluma en iyi şekilde kazandırılması için çalıştıklarını belirtti.

        Protokol imza töreninden sonra ünlü eğitim danışmanı ve yaşam koçu Bülent Gardiyanoğlu, ilk gönüllüler ile kurum temsilcilerine eğitim verdi. Gardiyanoğlu Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen bu projenin yüksek başarıya ulaşacağına yürekten inandığını aktardı. Proje için Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonu'nda protokol imzalandı. Protokol törenine Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Ali Nevzat Açıkgöz, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Denetimli Serbestlikten Sorumlu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Erbil, Denetimli Serbestlik Müdürü Mustafa Güday, projeye destek veren kurum ve kuruluşların temsilcileri ile gönüllüler katıldı.

Editör: TE Bilisim