Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?
Diyarbakır-Batman il sınırında bulunan Malabādī Köprüsü’nün tarihini gelen turistlere 4 dilde anlatan çocuklar okul harçlıklarını kazanıyor. Yaşları 15 ile 7 arasında değişen ve Silvan ilçesinde ikamet eden yaklaşık 20 çocuk tarihi köprünün ziyaretine gelen yerli ve yabancı turistlere Kürtçe, Türkçe, İngilizce ve Rusça körünün tarihini anlatıp rehberlik yapıyor.

Tarihi Malabadi Köprüsü Artuklu Beyliği tarafından 1147 yılında yapılmıştır. Yedi metre eninde ve 150 metre uzunluğunda bir köprüdür. Yüksekliği, su seviyesinden kilit taşına değin 19 metredir. Renkli taşlarla inşa edilmiş, onarımlarla günümüze kadar ulaşmıştır.

Bu işten zevk aldıklarını belirten çocuklar, hedeflerinin bu tarihi köprüyü 10 dilde anlatmak olduğunun bunun içinde kitaplar alıp ezber yaptıklarını dile getirdiler. Köprüyü ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere tarihi köprü için yazılan türküyü de seslendiren çocuklar bir çok ziyaretçinin ilgi odağı oluyor.

Çocuklardan Mehmet Diyar, yaklaşık 3 yıldır her haftasonu tarihi köprüye gelerek gelen yerli ve yabancı turiste rehberlik ettiğini belirterek, okul harçlığını bu şekilde kazandığını kaydetti.
Kendisi gibi bir çok arkadaşının köprüde rehberlik ettiğini belirten Diyar, “Biz yabancı dilimizi geliştirip gelen ziyaretçilere daha iyi rehberlik etmek istiyoruz. Rehberlik yaparak turizme katkı sağlıyoruz. Tarihi köprü hakkında sordukları her soru cevap buluyor. Öğrendiğimiz yabancı dilleri kendi imkanlarımızla öğrendik. Şuanda Kürtçe, Türkçe, İngilizce çok iyi biliyoruz Rusça’yı da öğrenmeye başladık. Tabi bu kadar yeterli değil amacımız 10 dilde anlatmaktır.” dedi.

Çocukların yanı sıra köprünün hemen yanı başında çay ocağı işleten Abdülsamet Islanmaz da gelen turistlere 4 dilde rehberlik ederek, köprünün tarihi hakkında bilgi veriyor. Islanmaz, genel olarak Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin yerel müziklerindeki ana ritm kaynağı olan erbane ile türkü söyleyerek, ziyaretçilere keyifli anlar yaşatıyor.

Editör: TE Bilisim