Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!
Manisa’da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün uygulaması kapsamında sokak hayvanları ve sahipli hayvanlar, çip uygulamasıyla izlenecek. Sistem sayesinde, sokak hayvanlarının kontrolden geçip geçmediği öğrenilebilecek.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, bakanlık tarafından alınan 10 bin adet mikroçip ve 10 bin adet kulak küpesi çipinin İzmir, Aydın ve Muğla'da dağıtılmaya başladığını bildirdi. Sahipli ve sahipsiz hayvanların kontrol altına alınması ve aşılanması için sistem oluşturulduğunu kaydetti. İzmir'de 5 bin 600, Aydın'da bin 200, Muğla'da 2 bin ve Manisa'da bin 200 mikroçipin dağıtımına başlandığını ifade etti. Ayrıca bu dört şehre sekiz mikroçip okuyucusu ve sekiz pens verildiği kaydedildi. Bin 200 çipin olduğu Manisa'da yaklaşık 4 bin 500 sokak hayvanı bulunduğunu belirten Bölge Müdürü Bayrak, zamanla çip takılmayan diğer hayvanların da uygulamaya dahil edileceğini söyledi. Pirinç tanesi büyüklüğündeki mikroçipin, derinin altına takılacağını ve yüzeyde görünmeyeceğini söyledi. Hayvanların online takip edileceğini bildiren Rahmi Bayrak, "Mikroçip takılan hayvan, nereye giderse gitsin kimlik numarasıyla tespit edilebilecek. Hayvanlar, Yaban Hayatı Bilgi Sistemi'ne kaydedilecek. İnternet üzerinden online takibi yapılabilecek. Artık sokak hayvanlarının da kimlik kartı olacak.” dedi.

Sahiplenilmiş hayvanların tekrar sokağa salınmasına tepki gösteren Bayrak, “Sistem sayesinde sokak hayvanlarının kontrolden geçip geçmediğini anlamış olacağız. Yaz aylarında aileler, çocukları için hayvan satın alıyor ama daha sonra heves bitince sokağa terkediyor. Bunun kontrolünü de sağlamış olacağız. Hayvanları sahiplenip sonra sokağa bırakan kişilere, 454 lira para cezası kesilecek.” diye konuştu. Bütün hayvanları kayıt altına almayı hedeflediklerini vurgulayan Bayrak, bundan sonraki süreçte sokak hayvanlarıyla ilgili daha kontrollü bir sistem oluşacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim