Türk milliyetçisi olmak ne demektir? Türk milliyetçisi olmak ne demektir?

27 Mayıs 1960’ a giden süreçte ilk önemli olay; Kırşehir’ in ilçe yapılmasıdır. (1954)Özetle Kırşehirde vekil çıkaramayan DP Genel Başkanı sırf bu duruma çok kızdığı için Kırşehir’i ilçe yapıp Nevşehir’e bağlamıştır.

Kırşehirden oyların neredeyse tamamını alan CMP Genel Başkanı Osman Bölükbaşı: “Vilayeti kaldırdınız, bizi de kaldırın da zulmünüz tamam olsun" demiştir.

Geçen süreçte dokunulmazlığı bile kaldırılarak hapisle cezalandırılmıştır. 1957’de Kırşehir tekrar il olmuştur. Ancak Osman Bölükbaşı’nın köyü hazin  bir şekilde Nevşahir’de kaldığı için Kırşehirli Bölükbaşının mezarı dahi bugün Nevşehirdedir.

Menderes’in İdam edilmesi doğru değildi. Bu başka bir konudur. Ancak sırf bu olay bile Adnan Menderes’in partisi ve siyasi kimliğinin aksine demokrat olmadığının göstergesidir. O dönemin demokrasi kahramanı olarak seçim yapacaksak Menderesi değil; Bölükbaşını tercih ederim. Zira lafını esirgemez doğru neyse onu yapar ve söylerdi. Bölükbaşı DP’ye olduğu gibi CHP’ye de muhalifti: İsmet İnönü, Bölükbaşı’ya soruyor: “Ee Bölükbaşı, sen bize de muhaliftin…

Söyle bakalım hangi devir daha iyi?”Bölükbaşı laf altında kalır mı? “Paşam, sizin devir de baklava börekle yutulur cinsten değildi!”

Av. İzzet Cemal Fidan

Editör: TE Bilisim