Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Hazreti Mevlana ve ailesinin Konya’ya gelişinin 785. yılı kutlama programı, 'temsili karşılama töreniyle' başladı. Bu sene ilk defa 4 güne yayılan bir etkinlik programıyla kutlanacak Hazreti Mevlana ve ailesinin Konyaya gelişlerinin yıldönümü, bundan sonraki yıllarda 'Teşrif-i Arus' adıyla kutlanacak.

Mevlana Türbe Müzesi ile Sultan Selim Camii önündeki meydanda düzenlenen karşılama törenine, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Hazreti Mevlana’nın torunları ile çok sayıda Konyalı katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, törende yaptığı konuşmada, Hazreti Mevlana ve ailesinin 785 yıl önce heybelerinde sevgi, muhabbet, barış ve kardeşlik taşıyarak Konya’yı teşrif ettiklerini söyledi. Başkan Akyürek, "Bugün Konya sevginin, barışın, kardeşliğin merkezi olarak biliniyorsa bunda en büyük pay İslamın evrensel mesajlarını gönüllere nakşeden Mevlana Hazretleri'nin insanüstü çabası olmuştur. Konya halkı, O'nun manevi evladı olmaktan gurur duymaktadır." dedi.

"Gönül insanlarının Anadolu’nun çimentosunun oluşumuna kattığı sevgi mayası, barış ve kardeşlik iklimi bugün bizlerin ne yapması gerektiğinin de göstergesi oldu. Anadolu’nun harcını bu maneviyat büyükleri öyle sağlam kardılar ki, bizi yüzyıllardır parçalamaya çalışanlar, kardeş kavgasına sürüklemek isteyenler muvaffak olamadılar, olamayacaklar." diyen Akyürek, bu programlarla Hazreti Mevlana’nın fikirlerini, öğretisini bütün insanlığı ulaştırmayı amaçladıklarını kaydetti. Başkan Akyürek, Hazreti Mevlana’nın Konyayı teşrif yıldönümlerini bir haftaya yayılan programlarla kutlayacaklarını sözlerine ekledi.

Törende konuşan Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise Mevlanasız bir Konya’nın gerçek anlamda bir Konya olmadığını ifade etti. Dünyada zaman zaman yıldığı parlayan pek çok şehrin zamanla yok olabildiğini söyleyen Vali Doğan, şehirleri ayakta tutanın kuvvetli bir devlet değil, kuvvetli bir düşünce olduğunu vurguladı. Vali Doğan, "İnsanı merkeze almayan hiçbir yaklaşımın bir değeri yok. O yüzden dünyada özellikle Avrupa’da yeni bir felsefe gelişiyor. Bu felsefeye de Mevlana’nın 7 öğüdü örneklik ediyor. Buna Konya’yı şereflendirmek için Konya Kriterleri diyorlar. 785 yıl sonra dünyada gelişen demokrasi, insanlık anlayışı, hukuk anlayışı bile Hazreti Mevlana’nın ortaya koyduğu insanlık değerlerini aşamıyor. Onu kendine dayanak haline getiriyor. Biz böyle bir değere sahibiz ve bu değere sahip oldukça da güçlüyüz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu oyuncuları, Hz. Mevlana ve ailesinin 785 yıl önce gerçekleşen Konya'ya gelişleri ve Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat tarafından karşılanma anlarını temsili olarak canlandırdı. Karşılama töreni, Hazreti Mevlana'nın kabri başında edilen duayla sona erdi.

ETKİNLİKLER 3-7 MAYIS ARASI
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 3-7 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak Teşrif-i Arus kutlamaları çerçevesinde Mevlana Kültür Merkezi’nde her akşam konserler, tiyatrolar, Mesnevi sohbetleri ve sema töreni yapılacak. Programlar saat 20.00’da başlayacak.

Editör: TE Bilisim