Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü
Beslenme ve diyet uzmanı Seda Uşarer, yaza girerken çeşitliliği artan meyveleri yerken kan şekerini artırmayacak önerilerde bulundu. Yaz meyvelerinin şeker açısından masum olmadığını ve aşırı miktarlarının fazla kilolara davetiye çıkaracağını belirten Uşarer, “Bu riskler, kan şekeri dengelenerek azaltılabilir. Bunun için de meyveleri peynir, süt, yoğurt ya da ceviz, fındık, badem gibi proteinlerle birlikte yemek gerekir. Örneğin karpuzu peynir, kavunu ceviz, çileği sütle kombine edin.” dedi.

Yaz meyvelerinin ilaç gibi olduğunu vurgulayan Uşarer, içerdikleri potasyumdan dolayı vücutta su toplanmalarını ve şişlikleri önleyen erik, kiraz, şeftali ve kayısı önerdi. Metabolizmayı hızlandırıp bedene canlılık vermek için lif ve vitamin alımının artırılması gerektiğini kaydeden Uşarer, “Bunun için beslenmenizde yulaf, mercimek, kuru fasulye, domates, kırmızı biber, çilek, böğürtlen, çilek, kiraz, bezelye gibi besinlere geniş yer verebilirsiniz.” şeklinde konuştu. Yaz meyvelerinin kan şekerini yükseltme riskine dikkat çekerek, “Yaz meyveleri, kalori açısından çok da masum değil. Kiraz, dut, üzüm, kavun, karpuz gibi meyveler, yüksek şeker içerikleriyle aşırı miktarlarda yendiğinde fazla kilolara davetiye çıkarabilir. Özellikle karpuz ve kavunda dikkatli olun; bir porsiyon meyve yerine kavun ya da karpuz, iki parmak kalınlığında yarım ay dilimi kesilmiş miktarda yenebilir. Kan şekerini dengelemek için meyvenizi bir dilim peynir, iki üçt ceviz, kavrulmamış 10 tane fındık veya badem ya da bir su bardağı süt veya yoğurtla birlikte yiyebilirsiniz.” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Diyetisyeni Seda Uşarer, kilolarından şikayetçi olanlara aceleci davranmama uyarısı yaptı: “Bugünlerde kendimize bakmanın, uzun ve keyifli yürüyüşler yapmanın, bedenlerimizi kıştan kalan toksinlerden arındırmanın tam zamanı. Bütün kış alınan kilolar, sihirli bir dokunuşla bir anda yok olmaz. Bunun için sabırlı olunmalı, bir uzman kontrolünde diyet programı uygulanmalı. İlk şart, mutlaka üç ana ve bir ara öğün yemek. Ara öğün öğle ile akşam arası, öğünlerin arası da 4–5 saat olmalı. Sıvı ihtiyacı sudan karşılanmalı ve mutlaka günde 6–8 bardak içilmeli. Artan su ihtiyacını kendi şekeriyle pişmiş kompostolar, ayran, kefir ve ev yapımı limonata içerek tamamlayabilirsiniz. Hazır meyve suları, konsantre içecekler tercihiniz olmasın. Porsiyonlarınızı küçültürseniz, daha az kalori alırsınız.”

Editör: TE Bilisim