İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı
Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, ödülünün bir replikasını mezun olduğu İstanbul Üniversitesi’ne bağışladı. Tören öncesi gerçekleşen müzik dinletisinde çalan ‘Üsküdar’a Gider İken’ adlı parçanın kendisini duygulandırdığını söyleyen Sancar, “Öğrenciyken, Süleymaniye’de kuru fasulye pilav yerdik. O günleri hatırladım.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 1969 mezunu olan Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar, İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında düzenlenen törenle ödülünün bir replikasını İstanbul Üniversitesi’ne hediye etti. Törene, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, 1969 İstanbul Tıp Mezunları ve çok sayıda öğrenci katıldı. Prof. Dr. Mahmut Ak, Sancar’a İstanbul Üniversitesi 2016 yılı Onur Ödülü ve üniversitenin giriş kapısının resmedildiği bir çini plaketi takdim edildi. Prof. Dr. Sancar, “Nobel ödülünü İstanbul Üniversitesine takdim ederek, vefa borcumu ödeyeceğim.” dedi.

OKULUMLA HER ZAMAN GURUR DUYUYORUM

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ile her zaman gurur duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Sancar, “Her zaman her yerde bununla övünüyorum. İstanbul Tıp Fakültesi, hem Osmanlı hem de Cumhuriyet Dönemi’nde Türk sağlığına büyük hizmetler yapmıştır. Türk sağlığından ayrı tüm Türkiye’nin her yerinde büyük hizmetlerimiz olmuştur. Burada dünyanın en başarılı Tıp eğitimi veriliyor. Amerika’daki bir Türk profesör arkadaşım ‘Ben oğlumu İstanbul Tıp Fakültesi’ne göndereceğim’ diyor.” dedi.

'NOBEL'İ ALINCA TÜRK EVİ TANINDI'

Nobel’i almak kadar insanlığa herhangi bir konuda hizmet etmenin de önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sancar, Amerika’da kurdukları Türk Vakfı’nı şu sözlerle anlattı: “Orada bir Türk Merkezi olacak. O nedenle oradaki iş adamları ile görüşüyoruz. Onlara gereken desteği vereceğiz dediler. Bana teşekkür ettiler. Ben de bana değil İsveçlilere teşekkür edin dedim. Çünkü ben oradaki Türk Evi’ni 2007’de açtım. Türkiye’de bunu bilen çok az insan vardı. İsveçliler Nobel’i verince herkes biliyor.”

'BENİM İÇİN VEFA BORCU ÖNEMLİDİR'

Nobel’i getiren Mardin Savur Ortaokulu, Mardin Lisesi, İstanbul Tıp Fakültesi ve sonrasında Amerika’daki eğitimim diyen Sancar, bu kurumlara bir vefa borcu olduğunu belirtti. Nobel’i aldığımı ilk duyduğumda, ‘Nobel Madalyası Anıtkabir’e gidecek’ dediğini söyleyen Sancar, “Anıtkabir Cumhuriyet’i temsil eder. Ben Cumhuriyet eğitim devriminin halklarından biriyim. Orada Cumhuriyet Eğitim Devrimi Müzesi var. Bu o müzedeki başarıların bir halkasıdır ve o bakımdan oraya konması lazım. Hiç düşünmeden oraya gitmesini istedim. Vefa borcu önemlidir.” diye konuştu.

3 REPLİKA TAKDİM EDİLDİ

Nobel madalyasından bir tane verildiğini söyleyen Sancar, 3 tane de replika verildiğini ifade ederek bunları bağışladığı yerleri şu sözlerle anlattı: “3 tane replika aldım. Eşimle vefa borcumuzu ödeyeceğiz diye karar verdik. Bir tanesi Amerika’da yaptığım araştırmalarda bana destek olan üniversiteye verdik. Beni yetiştiren bana bilim öğreten İstanbul Tıp Fakültesidir. Bir tanesini de bugün Rektör Bey’e takdim ettim. Üçüncü ise, Mardin Artuklu Üniversitesi’ne gidecek. Böylece vefa borcumu bir derece ödemiş olacağım.”

Tören öncesi okunan ‘Üsküdar’a Gider İken’ adlı parçanın kendisini duygulandırdığı söyleyen Sancar, “Buradaki günlerimi hatırlıyorum. Süleymaniye’de kuru fasulyeci vardı. Orada kuru fasulye pilav yerdik o günleri hatırlattı.” dedi.

Tören sonrası Sancar’a plaket takdim eden 1969 Tıp Fakültesi mezunları Sancarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Cihan

Editör: TE Bilisim