Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?
 MHP Genel Merkezinin Kurultay Yapılmasın Raporu Aldığı Hukukçu FETÖ'den Gözaltında!

MHP yönetimi, muhaliflerin olağanüstü kongre talebiyle Ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesinde açtığı davayı karara bağlayacağı 8 Nisan öncesi, dava dosyasına iki hukukçunun mütaalasını sunmuştu. Muhaliflerin tepkisini çeken İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Hatemi ve Doç. Dr. Burcu Kalkan Oğuztürk'ün hazırladığı 9 sayfalık rapor, Genel Merkez Avukatı Yücel Bulut tarafından mahkemeye iletilmişti. 

RAPOR "KONGRE YAPILAMAZ" DEDİ 

Mahkemeye sunulan 9 sayfalık raporda, her iki hukukçudan "Türk Medeni Kanunu 75. maddesinde yer alan tali hak; üyelerinin beşte birinin yazılı başvurusuyla Genel Kurul'un olağanüstü kongreye çağrılmaması halinde Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurulması siyasi partiler için geçerli midir?" sorusuna cevap vermeleri istendi.  Hatemi ve Oğuztürk'ün kaleme aldığı raporda, hukuki sorun olarak belirtilen hususa ilişkin 16 maddeden oluşan cevap metni hazırlandı. Raporun sonuç bölümünde, bazı hukuki gerekçelerle tüzük kongresinin toplanmak istendiği, sonrasında seçim yapılarak Merkez Yönetimi'nin değiştirileceğinin belirtildiği, bu durumun da hakkın kötüye kullanılması anlamı taşıdığı ileri sürüldü. Raporda şu ifadelere yer verildi: "Siyasi Partiler Kanunu'nun 121. Maddesi ancak "Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı olmayan diğer Kanun hükümlerinin siyasi partiler hakkında uygulanacağını belirttiğine ve Dernekler Kanunu'nun 34. Maddesi de kıyasen uygulamadan değil, sadece atıftan bahsettiğine göre, Siyasi Partiler Kanunu 14. Maddesinin 6. Fıkrasına Sulh Mahkemesi'ne başvuru imkanı alınmadığı ve Dernekler Kanunu'na da atıf yapılmadığı için bu konuda Siyasi Partiler alanının özelliği dolayısıyla ve esasen seçim yapılmaması gereken olağanüstü toplantılar için Merkez Yönetimi değiştirme kasdıyla olağanüstü toplantı çağrısının yapılmasının mümkün olmadığı sonucuna varmak gerekir. Bu konuda bir adli yargı makamına yetki verilmiş olduğu sonucuna varılmasına imkan görememekteyiz" 

O PROFESÖRE FETÖ GÖZALTISI 

MHP'de kurultay isteyen Ülkücülerin talebini "hukuksuz" ilan eden o raporu hazırlayan iki isimden biri Doç. Burcu Kara Oğuztürk’ün İstanbul Hukuk Fakültesi’ndeki görevinden uzaklaştırıldığı ve hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenildi. 

Bu gelişme üzerine gözler MHP'nin olağanüstü kongre kararını onaylayan 5 Yargıtay hakiminden, sadece 1'inin açığa alınmasını bile ballandıra ballandıra anlatan genel merkez yöneticileri ve yazarlarına çevrildi.


(Kaynak: Haber3Hilal)

Editör: TE Bilisim