MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde, Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların satın alarak ülke dışına götürdükleri mallar için KDV tahsil edildiği, ancak gümrükten malın çıkışı anında, faturanın ibrazı halinde, tahsil edilen söz konusu KDV'nin iade edildiği belirtildi.

KDV uygulanan ülkelerde 'tax free' olarak bilinen bu yöntemin, yurt dışında yaşayanların ülke içinde aldıkları hediyelik eşyaların vergiden arındırılmasını amaçladığı, ancak bu sistemin uygulanmasında yaşanan bazı sıkıntıların, devletin zarara uğramasına neden olduğu kaydedildi.

Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..

Gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

''Gümrük muayene noktasının pasaport kontrolünden önce olduğu havalimanlarında, yolcunun ve eşyanın çıkışı kesinlik arz etmemektedir. Bu nedenle, örneğin Antalya Havalimanı'nda, söz konusu eşyaların muayenesi pasaport kontrolünden önce olduğu için yolcunun iç hat veya dış hat çıkışı yapacağı bilinmemektedir. Adına tax-free faturası kesilmiş olan ve iç hat uçuşu yapacak yolcular dahi muayene noktalarından geçerek gümrük işlemlerini yaptırabilmektedirler. Bu işlem neticesinde de faturada belirtilen KDV miktarı, haksız olarak faturayı kesen firmaya devlet tarafından ödenmektedir.

Diğer yandan, tax-free faturalarının belirli firmalarca yolcunun kendisine değil de KDV iadesi alan bazı firmalara verilmesi nedeniyle, yolcunun gümrük muayene noktasına gitme gerekliliği ortadan kalkmakta ve suiistimale açık hale gelmektedir.''

Önergede, gümrük kapılarında uygulanan KDV iadesi sisteminde yaşanan sorunların tespit edilmesi için Meclis araştırması açılması talep edildi.

AA

Editör: TE Bilisim