İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi... İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi...
 Türkiye’de “AK Parti’siz hükümet mümkün mü?” sorusuna yanıt aranırken Rus medyasına konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, CHP Genel Başkanı  Kemal Kılıçdaroğlu’nun  "hükümeti kurmak yüzde 60'lık bloka düşüyor" çağrısına, "Biz kimseyle blok değiliz, çözüm kırmızı çizgimiz" yanıtını verdi. Durmaz, HDP'siz formülleri değerlendirmeye açık olduklarını da ifade etti.
Sputnik haber ajansı, “Türkiye 7 Haziran seçimlerinden sonra oluşan tabloda yeni hükümetini arıyor” sözleriyle girdiği haberinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "hükümete kurmak yüzde 60'lık bloka düşüyor" sözleriyle HDP'li formüllere kapısını kapatan MHP'ye çağrı yaptığına dikkat çektikten sonra  MHP'nin yanıtı gecikmediğini söylüyor.  Sputnik'e konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz da,  "Biz kimseyle blok değiliz, çözüm kırmızı çizgimiz" derken HDP'siz formülleri değerlendirmeye açık olduklarını da vurguladı.

MHP'li Durmaz Sputnik'e yaptığı açıklamada, AKP, CHP ve HDP'yi çözüm bloku olarak nitelendirirken bu partilerin Türkiye'nin en önemli meselesini çözüm olarak gördüğünü kaydeden Durmaz, şöyle konuştu:

"Hangi partiler çözümle ortaklaşıyor; AKP, CHP, HDP. AKP ile HDP'nin en önemli önceliği bu. Devam edeceğiz diye de beyanatları var. Dolayısıyla öncelik bunların. Türkiye'nin en önemli meselesini çözmek, en önemli meselesi de orta yerde duruyorken başka şeylere bakmak doğru değil. Gelin buyurun sayınızda yetiyor çözün. İkisinin sayısı yetmiyorsa, CHP'yi de kattığınız zaman 470 yani yüzde 78 temsil gücü oluyor, o zaman buyurun çözün Türkiye'nin en önemli meselesini. MHP'yi ısrarla çözümle bir arada bulundurmaya çalışmak çok doğru değildir. Biz kimseyle blok falan değiliz. Kendilerinin ilkeleri olduğu gibi MHP'nin de ilkeleri, kırmızı çizgileri var. Onlar her ne kadar kırmızı çizgi ifadesini beğenmiyorsa da elbette çözüm bizim kırmızı çizgidir. Yani çözümde ortaklaşan hiç kimseyle bir araya gelmemiz doğru değildir. Olmazsa olmazımızdır budur."


“GÖRÜŞÜLÜR AMA MHP'NİN TAVRI NET”

MHP'li Durmaz, CHP'de “atılacak adımlar ve ilkeler çerçevesinde bir araya gelinebilir” yaklaşımı olduğunun ifade edilmesi üzerine de, "Bu konudaki iradelerini ortaya koyarsa CHP, zannediyorum ki diğerleriyle daha yakın olduklarını anlayacaklardır. Sayın Genel Başkanımız açıkladı. Sayın Cumhurbaşkanı'nın görev verdiği Sayın Davutoğlu, Sayın Kılıçdaroğlu her kimse sırayla onlar geldiğinde gerekli görüşmeler yapılacak. Ama MHP'nin tavrı net" dedi.


“CUMHURBAŞKANI ALGI YARATMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın parti liderlerine yapacağı olası davete MHP lideri Bahçeli'nin olumsuz yanıt vereceğini açıkladığını anımsatan Durmaz, "Cumhurbaşkanın ısrarla bu sürecin merkezinde olmaya çalışması, ısrarla 'ben buradayım, bu süreci de ben yönetiyorum' algısı yaratmaya çalışmasını doğru bulmuyoruz” şeklinde konuştu.


“Bizim kırmızı çizgilerimizden birisinin de Cumhurbaşkanı'nın kendi anayasal çizgisine çekilmesi olduğunu daha önce söylemiştik” diyen Durmaz  “Bunda da ne kadar haklı olduğumuz Cumhurbaşkanı'nın son yaptığı atraksiyonlarla bir defa daha ortaya çıktı. Koalisyon görevini yürütecek olan en fazla oy almış alan partinin genel başkanıdır ve Ahmet Davutoğlu'dur" sözlerini kullandı.  


“ÖNCELİĞİMİZ ERKEN SEÇİM DEĞİL AMA…”

Diğer bir soru üzerine “Erken seçimin Türkiye açısından ne gibi zorluklar ve külfetler getirdiğinin farkındayız. Ama kimse de bizi erken seçimle tehdit etmesin” diyen Durmaz,  “Kendi planını, programını realize etmek için erken seçimi bir argüman olarak kullanmak isteyenlere de boyun eğmeyiz. Son çare, eğer yapılan tüm görüşmelerden, karşılıklı diyaloglardan bir sonuç çıkmazsa elbette biz erken seçimden de kaçınmayız. Yani birilerinin bizi tehdit etmesine fırsat vermek istemiyoruz. Esasında birinci önceliğimiz de erken seçimdir demiyoruz" şeklinde konuştu.


“TABANLAR İSTEYEBİLİR AMA DOĞRULARIMIZ VAR”

AKP ve MHP tabanlarının iki partinin koalisyonunu istediği şeklinde çıkan haberleri de değerlendiren Durmaz, "AKP'nin tabanında böyle bir şey olduğuna ilişkin bizim tabanımızı da tetiklediklerine ilişkin duyumlar alıyoruz. Ama doğrularımız var, o doğrularımızdan vazgeçmemiz de söz konusu değil. O çerçevede yapılacak görüşmeler işin akıbetini belirleyecek" dedi. 


“HDP'SİZ FORMÜLLERE AÇIĞIZ, DEĞERLENDİRİRİZ”

Durmaz, "MHP'nin içinde yer alacağı bir hükümet formülünün ne olabilir?" sorusuna da, "Biz baştan çok açık söyledik, HDP'nin içerisinde olduğu, içeriden veya dışarıdan bir formüle sıcak bakmamız mümkün değil. Biz böyle bir şeyi kabul etmeyiz. Bunun dışındaki formüllere de açığız. Ona da bakacağız, şartları kabul ederlerse ona göre bir değerlendirme yaparız" yanıtını verdi.

Editör: TE Bilisim