1915 olaylarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan eski Türk Tarih Kurumu Başkanı ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, asıl soykırıma türklerin uğradığını ifade etti. 1915 yılında Van'ın Ermeni ve Rus saldırısına maruz kaldığını kaydeden MHP'li Yusuf Halaçoğlu, “50 Türk kadını Akdamar Kilisesi'ne götürülürken iffetlerini korumak için kendilerini göle attı. Biz onlar için maalesef bir iffet anıtı dikemedik” diye konuştu.

YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı

Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı ve MHP Kayseri Milletvekilli Yusuf Halaçoğlu, Salihli Belediyesi Zafer Keskiner Tiyatro Salonu’nda düzenlenen ‘Türkiye Meseleleri’ konulu konferansta konuştu.

ASIL SOYKIRIMA BİZ UĞRADIK

MHP'li Yusuf Halaçoğlu, “Asıl soykırıma biz uğradık. Fransız Cumhuriyet Ordusu’nun yarısına yakınının Ermeni milislerden oluştuğunu Boghos Nubar Paşa’nın Fransız makamlarına yazdığı mektuplardan anlıyoruz. Bu şu demektir; Bizim vatandaşımız düşman saflarında bize karşı savaşmıştır” dedi.

MHP’li Halaçoğlu, yedi düvele karşı mücadele verildiğini hatırlatırken şöyle konuştu:

'ALLAH GÖSTERMESİN'

“Çanakkale’de kaç yüz bin şehit verdik? Analarımız, bacılarımız ‘Düşmanların çizmesi vatan topraklarımıza girmesin’, ‘İstanbul’u almasınlar’ diye ağladı. Vatan için can verilir, onun için analar da, bacılar da, eşler de, çocuklar da ağlar. Ama vatanın bir karışının düşmana peşkeş çekilmesini Allah göstermesin.

'80 BİN KİŞİ ÖLDÜ'

Van’daki Akdamar Kilisesi ibadete açıldı. Ama bakın bunu yaparken bir şeyi göz önünde tutmadık, unuttuk bazı şeyleri. Van 1915’te Ermeni ve Rusların birlikte saldırıları sonrası düştü. 80 bin insan öldürüldü ve burada 50 Türk kadını alınarak Akdamar Kilisesi’ne götürülmek istendi. Götürülürken, kadınlar iffetlerini korumak için kendilerini göle attı ve iffetlerini korudu. Ama maalesef biz onlar için oraya bir iffet anıtı dikemedik.”

Editör: TE Bilisim