Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı! Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı!
Mardin’in Midyat ilçesinde, gümüş madenini usta ellerde sanata dönüştüren telkari ustaları, düşük ayar gümüş ve sanata ilginin azalmasından kaygılı. Geçmiş yıllarda sayıları 42'ye çıkan telkari atölyesi sayısının 3'e düştüğü belirtiliyor.

Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra bayanların yoğun ilgi gösterdiği telkari gümüşünün, son yıllarda düşük ayar ve makine ürünü tezgâhlarda yer alması, sanatın yok olma tehlikesi hususunda kaygılandırıyor.

Yaklaşık 27 yıldır telkari ustası olduğunu belirten Murat Aslan, “Eskiden 42 atölye vardı ve her atölyede 10 kişi çalışıyordu. Şu an ise 3 atölyemiz kalmış ve her atölyede en fazla 4 kişi çalışıyor. Son zamanlarda özellikle döküm olayları çok etkiledi. Dökümde yapılan sahtekârlıklar var ki 200 gram gümüş 925 olarak gösteriliyor. Aslında döküm de gerçekten 925 ayar yapılıyorsa, o da ucuz satılmıyor.“ dedi.

Altından örnek veren Aslan, “Vatandaşların bilinçlenmesi için 8 ayar altınla 22 ayar altın arasındaki fark ne ise telkari gümüşü ile döküm yapılan ürünler arasındaki fark da aynıdır. 5 kilo bakır ile 5 kilo gümüş karıştırılarak yapılan ürünler var. Bakırın kilosu 10 TL, gümüşün ise 2 bin TL. Kullanış açısından da telkari 5 kat daha kullanışlı." şeklinde konuştu.

Bu konuda satılan telkarinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Aslan, bu konuda yetkililerin denetimlerini sıklaştırması ve yetkililerden telkariye gerekli önemin gösterilmesi gerektiği kaydediliyor. Geçmişi uzun yıllara dayanan telkari sanatının devam ettirilmesi gerektiğini hatırlatan telkari ustası Kerim Aslan ise “Atalarımızdan kalan bu sanatı yaşatmamız için gerekli önemin verilmesini istiyoruz.“ diye konuştu.

Editör: TE Bilisim