İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet! İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet!
Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde, yerli teknoloji çalışmalarına bu kez iki kız öğrenci damga vurdu. Elektrik Elektronik Mühendisliği’nden Fatma Rüveyda Özceylan ve Elif Göksügür, danışman hocaları Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam’la önemli bir yeniliğe imza attı. Türkiye'de de giderek yaygınlaşan rüzgar türbinlerindeki sensörler için yüzde 100 yerli teknoloji geliştirdiler. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da buluşlarını şirket kurarak yenilenebilir enerji sektörüne kazandırmaları amacıyla, Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında onları destekledi. Mucit kızlar, bunun üzerine daha mezun olmadan firma sahibi oldu ve Yrd. Doç. Dr. Bayam ile beraber çalışmalara başladı.

Özceylan ve Göksügür, bir ilk olacak Türk malı rüzgar sensörünün birkaç yıl içinde kullanıma hazır hale geleceğini söyledi: “Ülkemizi bu alanda teknoloji ithal eder durumdan, teknoloji ihraç eder duruma taşıyacağımız için çok mutluyuz. Bu projenin ortaya çıkmasında bize her türlü katkıyı sağlayan üniversitemiz ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ne kadar teşekkür etsek az.”

Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bayam da yeni teknolojinin aynı zamanda rüzgar türbini kurulum maliyetlerini aşağıya çekeceğini açıkladı. Bayam, şu bilgileri verdi: “Rüzgardan elektrik elde edilmesini sağlayan türbinlerde, rüzgarın yönünü ve şiddetini sensörler belirliyor. Mevcut santrallerdeki bu sistemler, ses dalgalarıyla çalışıyor ve yüksek bedellerle yurtdışından ithal ediliyor. Öğrencilerimizle birlikte geliştirdiğimiz yeni teknoloji ise mevcut sensörlerden tamamen farklı bir yöntemle çalışacak, bu yönüyle bir ilk olacak. Rüzgar sensörlerinin maliyetini aşağıya çekecek milli teknolojinin, yenilenebilir enerji yatırımlarına önem veren Avrupa Birliği ülkeleri ile Ortadoğu’dan yoğun talep göreceğini tahmin ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim