Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..
Ankara'da Mamak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nde 30 yıla yakındır çalışan zabıta memurları, muhalif sendikaya üye oldukları gerekçesiyle ilçenin en uzak yerlerinde görevlendirildi. Memurlardan İsmail Kaplan'ın görev yerinde ne oturup dinleneceği bir sandalye var, ne soğuktan yağmurdan korunacağı bir mekan. Kaplan'ın ihtiyaçlarını görebileceği bir tuvalet bile bulunmuyor. Her sabah mesainin başlamasıyla görevinin başında olan Kaplan, hava sıcaklıklarının -17'ye düştüğü kış günlerinde, yağmurda ve ayazda nöbet tutmaya devam etti. Bir başka noktada görevlendirilen iki memurun görev yerleri ‘kavşağın tam orta noktası'. Sık kazaların yaşandığı kavşakta her an ölümle burun buruna gelen zabıta memurlarından biri 3,5 metre ötedeki kaldırıma geçtiği için ‘görev yerini terk ettiği' gerekçesiyle hakkında tutanak tutuldu, sosyal denge tazminatı kesildi.

Mamak Belediyesi'nde görevli bazı zabıtalar, ‘görevlendirme' adı altında adeta işkenceye maruz bırakılıyor. Şeker hastası olduğu için her gün insülin iğnesi almak zorunda olan 27 yıllık zabıta memuru İsmail Kaplan, Kutluduğun Köyü'nün girişine tek başına durmakla görevlendirilmiş. Sabah 8'de başlayan mesaisi akşam 5'te sona eriyor. Görevi ise yakınlarda bulunan taş ocaklarından çıkan ağır tonajlı kamyonların köye girişlerini engellemek. Görev yerinde ne kalacağı, ne de yemek yiyeceği bir barınak var. Tuvaletin de bulunmadığı köy girişinde tam 5 aydır bekliyor İsmail kaplan. Kışın Ankara'da termometrelerin -17 dereceyi gördüğü günlerde de orada beklemiş. Yağmur, rüzgar olduğunda da. Bir defasında şeker komasına giren Kaplan'ın yardımına yakınlarda bulunan bir akrabası yetişmiş. Her gün yiyeceğini poşete koyarak yanında götüren Kaplan, poşetini elektrik direğine asarak yemek saatini bekliyor. Görev yaptığı noktadan ayrılması da yasak Kaplan'ın. Köyün içerisinde bir başka zabıta noktası var ama oraya da gitmesi yasak. Sık sık Zabıta Müdürlüğü'nden görevliler gelerek İsmail Kaplan'ın yerinde olup-olmadığını kontrol ediyor.

KAVŞAĞIN ORTASINDA ÖLÜMLE BURUN BURUNA ‘GÖREV'

İkisi de 25 yıllık Zabıta memuru olan Mithat Mutlu ile Atilla Akgül de ‘muhalif sendikaya üye oldukları gerekçesiyle' kamyon gözetlemeye Kıbrıs Köyü ile Bayındır Barajı Kavşağı'nda görevlendirilmiş. Görev yerleri ise kavşağın tam ortası. O noktadan ayrılmaları yasak. Mithat mutlu, 3,5 metre ilerideki kaldırıma gittiği için tam dört defa hakkında tutanak tutulmuş ‘görev yerinde değil' gerekçesiyle. Ayrıca bir yıllık Sosyal Denge Tazminatı da kesilmiş.

Mithat Mutlu ve Atilla Akgül, İsmail Kaplan'a göre daha şanslı. İki kişi oldukları için konuşabiliyor, birbirleriyle sohbet edip vakit geçirebiliyorlar. Ayrıca soyunup giyinebilecekleri, ihtiyaçlarını görebilecek yerleri mevcut. En büyük sıkıntıları ise kavşağın tam ortasında bulundukları için sık sık kazalarla burun buruna gelmek. Hemen hemen her saniye büyük yük kamyonlarının geçtiği kavşakta sık sık kazalara meydana geliyor ve sürüklenen, yan yatan veya hızını alamayan araçlar kavşağa dalıyor. İki Zabıta memurunun bu şekilde defalarca ölümle burun buruna geldiği öğrenildi.

'İNSAN ONURUNA VE HAYSİYETİNE YAKIŞMAYAN GÖREVLENDİRME'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mamak Meclis Üyesi Haydar Demir, Zabıta memurlarının sırf siyasi düşüncelerinden dolayı ‘insani olmayan koşullarda' çalışmaya zorlandığını belirtiyor. Demir, İsmail Kaplan'ın sorununu Mamak Belediye Meclisi'nde dile getirdiğini, Belediye Başkanı Mesut Akgül'den “Görevi odur. Görev yeri neresiyse mecbur yapacak.” cevabı aldığını belirtiyor. İsmail Kaplan'ın durumunu ‘vicdansızlık' olarak değerlendiren Meclis Üyesi Demir şöyle konuşuyor: “Bu görevlendirme ancak kötü niyetle açıklanabilir. Barınacak yer yok, yemek yiyecek yer yok, bakkal yok, market yok, şeker hastası günde 6 öğün yemek yemesi gerekiyor. Geçtim bunları ihtiyacını görebileceği bir tuvalet bile yok. İnsan onuruna ve haysiyetine yakışmayan bu görevlendirme, insan yaşamına karşı uzun ve sistematik olarak uygulanmış bir suç eylemidir. Eziyet suçudur. Bu görevlendirme kişiyi yıldırma amaçlı. İstifa edip gitmeye zorlamaktır.”
CHP'li Meclis Üyesi Demir, ‘insanlığa karşı suç işlendiği' gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu da belirtti.

BELEDİYE: SİYASİ SÜRGÜN DEĞİL

Mamak Belediyesi, Zabıta memurlarının ‘siyasi düşünceleri ve muhalyif sendika üyeliği nedeniyle sürüldüğü' iddialarını kabul etmeyerek, ‘görevlendirme' yapıldığını açıkladı. Kutludüğün'de hafriyat kamyonlarının mahalle yoluna girmemeleri için belediye meclisinde zabıta görevlendirme kararı çıktığını hatırlatan belediye yetkilileri, İsmail Kaplan'ın bu amaçla 5 aydır o bölge olduğu belirtildi. Belediye yetkilileri, Kaplan'ın ihtiyaç için gidebileceği yakında bir zabıta noktası bulunduğunu savundu. Belediye yetkilileri, diğer iki zabıta için de oturup dinlenebilecekleri zabıta noktası bulunduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilisim