Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!
Suriye'nin Halep şehrine bağlı Cerablus ilçesini 2 yıldan bu yana elinde bulunduran terör örgütü IŞİD, Kilis'in Es Selama Sınır Kapısı'na ulaşmaya çalışıyor. Kilis'in karşısında bulunan Türkmen köyleriyle çatışma halinde olan IŞİD militanlarının Cerablus ile Çobanbey arasında 45 kilometrelik bir mesafeyi mayınla döşediği öğrenildi.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında savaşan Türkmen gruplar da 147 Türkmen köyünün tehdit altında olduğunu savundu. Suriyeli muhalif Türkmen Komutan Mahmud Şaban Süleyman, IŞİD'in yüzde 90'ının paralı askerlerden oluştuğunu belirterek, "Tunus'tan, Mısır'dan, Rusya'dan, bir çok yerden geliyorlar. Din ile alakaları yok ve para için oradalar. Bunları gözlerimizle gördük." dedi.

Türkiye sınırındaki ateş çemberi büyümeye devam ediyor. Azez ve Afrin arasındaki köyleri alabilmek için Türkmen gruplarla yaklaşık 40 gündür çatışma halinde olan IŞİD, bölgenin batısına doğru ilerlemesini sürdürmek istiyor. Suriye'de savaşan muhalif Türkmen grupların iddiasına göre, Cerablus ile Çobanbey mevkii arasında 45 kilometrelik bir mayın hattı oluşturuldu. Es Selama Sınır Kapısı'yla beraber İğde, Havar ve Harcele köylerini elinde bulunduran Türkmen gruplarla IŞİD arasındaki mesafe 1 kilometreye kadar indi. Zaman zaman havan mermisi atışlarıyla Türkmen köylerini taciz eden IŞİD'e karşı savunma pozisyonunda duran muhalif gruplar, ellerinde kalan köyleri terk etmek istemiyor. IŞİD'in Azez ve Afrin arasındaki köyleri almak üzere olduğunu öne süren Fatih Sultan Mehmet Tugayı Komutanı Mahmud Şaban Süleyman, “Biz bütün gücümüzle IŞİD'in o köylere ulaşmaması için savaşıyoruz. IŞİD'in buraları almasıyla Cerablus'tan Afrin'e kadar bir koridor oluşturulacak ve Kürt projesi hayata geçirilecek. İşin içinde büyük oyunlar var. Onun için her gün savaşıyoruz.” diye konuştu.

'IŞİD'İN YÜZDE 90'I PARALI MİLİTANLARDAN OLUŞUYOR'

İdlip'i ele geçirdikten sonra Esed rejiminin elinden Halep'i alabilmek için mücadele ettiklerini ancak hazırlık yaptıkları esnada IŞİD'in 2-3 köyü almasıyla darbe aldıklarını belirten Süleyman, “Bu savaş, rejimi rahatlatmak için açıldı. Biz de büyük kayıp verdik ve Halep'te yapacağımız savaş ertelendi.” ifadelerini kullandı. IŞİD militanlarının küçük çocukları özellikle kullandığını ve beyin yıkama faaliyetleri gerçekleştirdiğini dile getiren Süleyman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “IŞİD bu çocukları kandırıp silahlandırıyor. İçlerinden Suriyeli olan yoksul insanlara 500-600 dolar civarında maaş veriyorlar. Yabancılara da bin dolar ve üzerinde para veriliyor. IŞİD'in yüzde 90'ı paralı askerlerden oluşuyor. Tunus'tan, Mısır'dan, Rusya'dan, bir çok yerden geliyorlar. Din ile alakaları yok ve para için oradalar. Bunları gözlerimizle gördük. Yakaladıklarımız da kendilerinin kandırıldığını anlatıyor.”

'IŞİD, 40 GÜN İÇERİSİNDE 300'ÜN ÜZERİNDE KAYIP VERDİ'

Sultan Murat Tugayı Alay Komutanı Abu Muhammed Şıhlı da IŞİD'le mücadele içerisine girdikleri 40 gün içerisinde 15-20 kayıp verdiklerini belirtti. Soran Cephesi'nde de 50'ye yakın muhalifi kaybettiklerini ifade eden Şıhlı, şunları kaydetti: “Biz kendi köylerimizi savunmaya çalışıyoruz. Azez'den Halep'in kuzeyine kadar olan bölge bizim elimizde. Doğuda IŞİD, batıda ise biz varız. Aramızdaki mesafe yer yer bir kilometreye kadar düşüyor. Ancak, problemimiz sadece IŞİD'le değil. Afrin ve Haseki'yi birleştirmek istiyorlar. Kobani'den Azez'e kadar 147 köyümüz var. Bu yaklaşık 60 kilometrelik bir mesafe. Burası çok iyi korunmalı. Bizler kendi bölgemizi asla kaptırmayacağız. Koalisyon ülkelerinden PYD'ye destek var. Haseki'den Kobani'ye kadar koridor açılmış ve silah akıyor. Projeyi hayata geçirmeye çalışıyorlar. IŞİD onlara piyon gibi."

40 günden bu yana IŞİD'E 300'ün üzerinde kayıp verdirdiklerini de vurgulayan Şıhlı, “İlbil köyünü 10 gün önce geri aldık ve orada 70 kayıp verdiler. Biz de onlardan bir tank ve 23 uçaksavar ele geçirdik.” dedi.

Editör: TE Bilisim