AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk? AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk?
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın teklifi, Bakanlar Kurulu'nun kararı ile Risale-i Nur külliyatının yanı sıra namaz tesbihatı, Delailü’n-Nur gibi eserlerin basım hakkı da Diyanet İşleri Başkanlığı'na verildi. Karar, dün Resmî Gazete’de yayımlandı.

Zaman'da Aslıhan Aydın imzasıyla yer alan habere göre Diyanet İşleri Başkanlığı, bundan sonra Risale-i Nurların basımını ve satışını kendisi yapacak. Risalelerin resmi vârislerinin herhangi bir itirazı olması durumunda, ‘makul bir meblağ’ tayin edilecek. Düzenlemeye göre, Sözler, Mektubat, Lem’alar ve Şualar, bütün ya da ayrı ayrı konu başlıkları halinde basılamayacak. ‘Küçük kitaplar’ ve ‘diğer eserler’ başlıkları içinde de onlarca eser tek tek sayıldı. Bunlar arasında namaz tesbihatı, Delailü’n-Nur, Uhuvvet Risalesi, Hanımlar Rehberi, Gençlik Risalesi ve İhlas Risalesi gibi yayınlar bulunuyor. Risale-i Nurlara ilişkin kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bandrol alımı için harekete geçmesi bekleniyor.

BU TEKELCİ DÜZENLEME ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN DÖNER

CHP, söz konusu yasanın Meclis’ten geçmesinin ardından, iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi’nin iptal etmesi durumunda, Risale-i Nurlar devlet tekelinden çıkarılmış olacak.

Karara eleştiriler de devam ediyor. İşte tepkiler:

Kaynak Kültür Yayıncılık Genel Müdürü Özden Demir: Toplumun büyük kesiminin hassasiyetle takip ettiği ve anayasa ile evrensel hukuk normlarına uygunluğu konusunda ciddi şüphelerin ve itirazların bulunduğu böyle meseleler hakkında ‘Ben karar aldım, uygularım’ yaklaşımı şık değil. Hem hukuk hem de vicdanlar nezdinde meselenin en güzel şekliyle çözülmesini temenni ediyorum.

Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz: Bu karar, evrensel hukuka, ifade ve düşünce özgürlüğüne aykırı, tekelci bir yaklaşım. Risale-i Nur Neşriyatı basımının hak ve yetkilerinin iktidarın tasarrufu ile Diyanet’e devredilmesi ve daha sonra Diyanet üzerinden bazı gruplara bu yetkilerin aktarılması hiçbir şekilde tasvip edilemez.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı, İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay: Yasa ile bir yayında devlet tekeli oluşturmak, hukuk devleti kurallarına da Türkiye’nin yayın özgürlüğü alanındaki kazanımlarına da tamamen aykırı. Bugün Risale-i Nur Külliyatı’nın başına gelen yarın bu yasanın verdiği yetki ile Mehmet Akif’in ya da Nazım Hikmet’in de başına gelebilir. Umuyorum ki bu düzenleme Anayasa Mahkemesi’nden dönecektir.

Editör: TE Bilisim