Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?
2010'da ortaya çıkan Arap "Baharı" ile bölgede demokratik yönetimlerin kurulacağına dair bir beklenti oluştu. Ancak bu beklenti yerini Arap "Sonbaharı"na bıraktı.

Artık bölgede büyük bir kaos hakimdi. Bu kaos ortamında IŞİD/DAEŞ terör örgütü doğdu.

IŞİD/DAEŞ terör örgütünün etkisiz hale getirmek için ABD, Irak ve Suriye'de çeşitli operasyonlar düzenlemeye ve yerel güçlerden müttefikler yaratmaya çalıştı. Bu yerel güçlerden biri Irak Bölgesel Yönetimi'yken diğeri ise PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD'ydi.

Barzani AB, ABD ve İsrail'in desteğine de güvenerek kaos ortamında bağımsızlığını elde etmeye çalıştı ama İran, Türkiye, Irak ve Suriye'nin tepkisi nedeniyle başarısız oldu.

AB, ABD, İsrail ve Suudi Arabistan destekli PKK/PYD terör örgütü ise Suriye'nin güneyinde yani Irak sınırından Akdeniz'e kadar uzanan alanda devlet kurmaya çalışmaktaydı.

Ancak ABD ile olan ilişkileri bozulmaya başlayan Türkiye, buna tepki gösterdi.

ABD, İran sınırından Akdeniz’e kadar olan bölgeyi kontrol ederek bir set oluşturabilmek için kendi kontrolünde bir Kürt devletinin kurulmasını istemektedir.

Ancak Türkiye buna karşı çıkmıştır. Bunun üzerine Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi yaşanmıştır. Eğer bu darbe girişimi başarılı olsaydı iki ihtimal bulunmaktaydı.

İlk olarak darbeci yönetim kabul edilecekti. İkinci olarak ise Türkiye'de bir iç savaş çıkacak ve neticede ise NATO müttefikleri Türkiye'ye müdahale edecekti.

İki durumda da ABD'nin Rusya ile Çin'e karşı kurulan kuşağına tekrar dâhil olunacaktı.

Ancak darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı ve Türkiye, Rusya ile yakınlaşmaya başladı

Haberalp Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim