En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz
Nevşehir’de 61 bin 728 büyükbaş hayvan şap hastalığına, 63 bin 885 küçükbaş hayvan ise brusella hastalığına karşı aşılandı.

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz yaptığı açıklamada, büyükbaş hayvanlarda verim düşüklüğüne, buzağı ve kuzularda ise ölümlere yol açan şap hastalığına karşı ilde bulunan 62 bin 250 büyükbaş hayvandan, 61 bin 728' inin, 70 bin küçükbaş hayvandan 63 bin 885'inin ise insanlara da bulaşabilen brusella hastalığına karşı aşılandığını söyledi.

Büyükbaş hayvanlarda son derece önemli ekonomik verim kayıplarına sebep olan şap hastalığına karşı 2012 yılı Hayvan Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele ve koruyucu hekimlik kapsamında İlimizde Sonbahar Dönemi aşılama kampanyasının 17 Eylül- 15 Aralık 2012 arasında yapıldığını belirten Yılmaz, “ Kampanya döneminde programa alman hayvanların yüzde 99' una koruyucu şap aşılaması yapıldı. Şap hastalığı, halk arasında -tabak- olarak da bilinen, bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; sütte yüzde 15, ette yüzde 10 verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80’lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın en önemli yolu, hayvanların 6 ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.” dedi.

Yılmaz, küçükbaş hayvanlarda yavru atma ile karakterize olan ve insanlara da bulaşan, halk arasında peynir hastalığı olarak bilinen brusella hastalığına karşı ise programa alınan 70 bin küçükbaş hayvandan 63 bin 885'inin Türkiye'de ilk defa uygulanan göze damla yöntemiyle aşılandığını, bunun da yüzde 91 başarı anlamına geldiğini de kaydetti.

Editör: TE Bilisim