Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara! Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara!
Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, belediye başkanlarının kentlerin doktorları olduğunu belirterek, halkı aktif yaşama sevk eden kentsel tasarımların obeziteyle mücadelede en büyük silah olduğunu söyledi.

Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 'Bursa Eğitim Günleri´ 'Obezite' temasıyla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. Sempozyumda konuşan Başkan Recep Altepe, kent tasarımlarının obeziteyle mücadelede büyük rol üstlendiğini kaydetti. Spor sahaları, yürüyüş alanları ve bisiklet yolları ile insanları evlerinden dışarıya çıkartacak, hareket etmelerini sağlayacak tüm alt yapı hizmetlerinin belediye başkanlarının sorumluluğunda olduğunu belirten Başkan Altepe, "Bu bakımdan ´Kentlerin doktorları belediye başkanlarıdır´ diyebiliriz. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra aktif bir yaşam, obeziteyle mücadelede elimizdeki en güçlü silahlardan biri olacaktır. Kentlerimizi tasarlarken, şehrimizde yaşayan herkesi aktif yaşama yönlendirmek durumundayız." dedi.

´Sağlık için spor, spor için sağlıklı tesisler´ sloganıyla çıktıkları yolda 4 yılda 102 spor tesisini hizmete aldıklarını vurgulayan Başkan Altepe, "5. yılda hedefimize ulaşmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. İnşallah başarıya ulaşacağız" diye konuştu. Bir yandan yeni tesisler inşa ederken diğer yandan eski tesisleri yenileyerek fonksiyonel ve çalışır hale getirdiklerini söyleyen Başkan Altepe, "Bu alanda en büyük 2 amacımız, her konutun yürüme mesafesinde bir spor alanının bulunması ve spor salonu olmayan hiçbir okulumuzun kalmamasıdır. 5. yılda bu hedefimize de ulaşacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

Obetizeyle mücadelede toplu taşıma araçlarının etkisine de değinen Altepe, kenti Kestel´den Görükle´ye kadar metro hatlarıyla donatarak, ring tramvaylarını her bölgeye yayarak insanları toplu taşıma araçlarına çekmeye çalıştıklarını ve yürüyüş mesafesinde fiziksel aktivitede bulunmaya zorladıklarını ifade etti. Bugün başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere tüm kurumların her gün 30 dakikalık fiziksel aktivitenin insan sağlığına olan yararlarını tartışmasız kabul ettiğini vurgulayan Başkan Altepe, toplu taşıma ile yürümeyi birleştiren aktif ulaşımı baz aldıklarını, çalışmalarını bu doğrultuda sürdürdüklerini söyledi.

Vali Vekili Mustafa Karslıoğlu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görünen obezite sorununu çözmek için Türkiye´nin son yıllarda çaba gösterdiğini, 3 aşamadan oluşan eylem planını uygulamaya koyarak ciddi mesafe kat ettiğini ifade etti. Bulaşıcı olmayan hastalıkların bulaşıcı olan hastalıkların önüne geçmesiyle birlikte özellikle obezite konusunda Sağlık Bakanlığı bünyesinde daire başkanlığı kurulmasının ve illerde örgütlenmenin önemine değinen Karslıoğlu, sorunun sistemik olduğunu dolayısıyla çözümün de sistemik olması gerektiğini söyledi.

Sempozyum hakkında bilgi veren Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mehmet Karadağ, sempozyumun geleneksel hale getirilerek daha fazla katılımlı sürdürüleceğini dile getirdi. Karadağ, 2 yıllık maziye sahip eğitim ve araştırma hastanesi olmalarına karşın tüm Bursa ile Marmara Bölgesi´nin yükünü üstlenmiş durumda bulunduklarını ifade etti.

Türkiye Kamu Hastaneleri Birliği Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Yıldırım da, obezite sempozyumu gibi etkinliklerin diğer kamu hastaneleri için de örnek olması dileğinde bulundu. Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Yavuz Baştuğ, obezite sempozyumunun hem akademik olarak hem de toplumun bilinçlenmesi anlamında önemli olduğunu dile getirdi. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Baştuğ, şunları kaydetti: "Obeziteyle mücadele, Sağlık Bakanlığı´nın son yıllarda üzerinde durduğu en önemli 2 konudan bir tanesi. Biri obezite diğeri sigara. Onun için güzel bir konuyu inceleyeceğiz. 3 gün sürecek bu etkinliğin çok verimli geçeceği inancındayım."

Açılış konuşmaları sonrasında Vali Vekili Mustafa Karslıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´ye desteklerinden dolayı plaket takdim etti. Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mehmet Karadağ da Başkan Altepe´ye günün anısına kitap hediye etti. Açılış konuşmalarının ardından Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Nalan Fidan´ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen birinci oturuma geçildi.

Editör: TE Bilisim