Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü
Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 95’inci yıl dönümü törenlerle kutlandı. Törende Atatürk’ün Kayseri’ye gelişi lise öğrencileri tarafından canlandırıldı. Açık havada öğrencilerin sergilediği tiyatroda kentte atla giriş yapan Atatürk, Osmanlıca “Hoş geldin” yazısıyla karşıladı.

Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 95. yıl dönümü etkinlikleri Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlandı. Vali Vekili Mehmet Emin Avcı, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Demiral, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin çelenk koymasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ev sahibi sıfatıyla günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Başkan Özhaseki, konuşmasında, Kayseri’nin yeni cumhuriyetin stratejik yatırımlarının en güvenilir üssü olduğunu söyledi. Özhaseki, şunları söyledi: "Tayyare fabrikasının Cumhuriyetin ilanının hemen akabinde 1926'da Kayseri'de inşa edilmesi şehrimize olan güvenin en somut göstergesidir. İlk özel elektrik enerjisi üretim lisansının Kayserili işadamlarına verilmesi Kayserili müteşebbise devletin bakış açısının ipucunu verir. Bu iki alandaki Kayserinin başarı grafiği daha başka yeni yatırımların da Kayseri'ye yönlendirilmesinde devleti yönetenler için ilham kaynağı olmuştur. Bunun en somut yansıması Sümer Bez fabrikasıdır. Bir ticaret üssü olarak kurulan şehrimiz yaklaşık altı bin yıllık tarihinde ticaretten ekmeğini çıkarmış, Ticaret ekonomisi merkezli bir seyir takip etmiştir. Kültepe tabletleri, Yabanlu Pazarı, kapalı çarşı ve kervansaraylarımız bu durumun tarihi şahitleridir. 20. yüzyılın başları, Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren Kayseri Ticaret şehri olmanın yanı sıra yeni bir kimlik daha kazanmaya başlamıştır: Anadolu'nun üretim üssü olmuştur. Tayyare fabrikası, Sümer bez fabrikası, Şeker fabrikası, Çinkur şimdilerde sayısı dörde çıkmış olan organize sanayi bölgeleri, serbest bölgenin varlığı ve kapasitesi ve ekonomik kalkınmışlık seviyemiz, ihracat rakamlarımız Kayseri'nin üretim ekonomisindeki geldiği seviyeyi anlatmaktadır. 21. yüzyıl ise bize ticaret ve üretim ekonomisine ilave olarak Kültür ve turizm endüstrisi noktasında da iddialı bir konumda olacağımızın müjdelerini vermektedir. Erciyes projesi, Harikalar diyarı, Kale içi projesi, Sayısı ona yaklaşan müzelerimiz, Kayseri mahallesi projesi, dört üniversitemiz, onlarca tarihi ve tabii zenginliklerimiz. Tüm bunlarla ve yeni yapılacaklarla Kayseri Heyeti Temsiliye'nin o gün kendisinden beklediği vazifeyi bihakkın yerine getirmek için tüm fertleri ve kurumları ile ayaktadır ve iş başındadır."

Konuşmaların ardından törenler Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Atatürk evinde devam etti. Atatürk evi önünde Hidayet Aydoğan Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, Atatürk’ün gelişini canlandırdı. At ile kente giriş yapan Atatürk, halkın sevgisiyle karşılandı. Karşılamada Osmanlıca “Hoş geldin” yazısı ile karşılaşması dikkat çekti. Törende Atatürk’ün sevdiği şarkılar çalınırken, öğrenciler harmandalı oynadı.

Daha sonra ressam Hasan Gürpınar, kısa zamanda Atatürk’ün simli posterini yaptı. Protokol üyeleri tarafından beğenilen simli posterin tutkalla yapılması ise dikkat çekti. Ardından Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin yaptığı Atatürk resimlerinin yer aldığı sergi açıldı.

Editör: TE Bilisim