Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi (EEF) öğrencileri, engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için etkinlik düzenledi. Vatandaşlara, engellilerin yaşadıklarını anlatmak isteyen öğrenciler, bazı vatandaşlardan kısa süreli engelli olmasını istedi.

Ereğli Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü zihinsel engelliler öğretmenliği 3. sınıf öğrencileri tarafından, ‘Topluma Hizmet Dersi’ kapsamında açılan stantta, içinde öğrenme güçlüğü, otizm, down sendromu, zihinsel yetersizlik, bedensel, görme ve işitme engellilerinin yer aldığı 7 engel grubuna ilişkin bilgilerin bulunduğu el ilanları dağıtıldı. Ayrıca, bazı vatandaşların gözlerine siyah bantlar takılarak, bulvar üzerindeki engelli yollarında yürümeleri istendi. Bazıları ise tekerlekli sandalyeye oturarak bir müddet engelli rampalarında ilerlemeye çalıştı. Kısa rampayı çıkmakta zorlananlar ve tekerlekli sandalyede ilerlemeye çalışan gençler engellilerin yaşadıklarını daha iyi anladıklarını belirterek, engellilere daha fazla ilgi ve yardım gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Engellilerin yaşadığı sorunlara farkındalık yaratmak için Devrim Bulvarı üzerindeki bir banka önünde stant açan öğrencilerden Hande Bal yaptığı açıklamada, açtıkları stantta el ilanları, kitap ayraçları verdiklerini belirterek, “Toplumun, oları fark etmesini ve onları da kendilerinden saymasını istiyoruz.” dedi.

Deneklerden gözleri kapatılan Sertan Kuzu, görme engellileri için konulan sarı yürüme yolunda ilerlemeye çalıştı. Yürümekte zorluk çektiği görülen Kuzu, şu ifadeleri kullandı: “Çok zor bir duygu. Nereye gittiğimi bilmiyorum, dünyam karanlık. Birinin bana yardım etmesini bekliyorum. Kendime ve Dünya’ya güvensizlik var. Kendimi, tehlikeli bir Dünya’nın içinde hissediyorum. Gerçekten çok zormuş. Engelli olmak bir kaderdir. Herkesin başına gelebilir, engellilerin duygularını anlak gerekiyor. Onların ne hissettiğini iyi bilmek gerekiyor. Bu yüzden onlara biraz daha saygı ve sevgi göstermemiz gerekiyor.”

Deneklerden Canan Varlı ise hiçbir şey görmeden yürümenin çok kötü olduğuna dikkat çekerek, “Çok zormuş. Onları dahi iyi anlıyorum şimdi. Nereye gittiğimi bilmiyorum, sadece sesler var. Dengemi sağlayamıyorum, titriyorum ve düşmekten korkuyorum.” diye konuştu.

Denek olmayı kabul edenlerden bazıları da, oturdukları tekerlekli sandalye ile verdikleri sınav sonrası yaptıkları açıklamada, sürücülerin, engelli rampalarının önüne araçlarını park etmemelerini istedi.

Öğrenciler, yoğun yağışa rağmen vatandaşları bilgilendirmek için broşür dağıtmaya devam etti.

Editör: TE Bilisim