Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Görevlisi Dr. Sibel Küçük, zihinsel engelli çocukların kendilerini cinsel istismardan koruyabilmeleri amacıyla yeni bir eğitim yöntemi geliştirdi. Yöntem, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılan 11. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi'nde sözel bildiri alanında ikincilik ödülü aldı.

        ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Dr. Sibel Küçük’ü bu başarısından dolayı ziyaret ederek kutladı. Dr. Sibel Küçük tarafından kaleme alınan hikâyelerin toplandığı eğitim kitapçığının içerisinde 'Özel vücut bölgeleri', 'İyi-kötü dokunma ve hayır deme', 'Yabancılarla güvenlik sınırı oluşturma' ve 'İstismar olaylarını bildirme' başlıkları bulunuyor.

        Ziyaret esnasında konuşan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, "Sibel Küçük Hanımefendi yaklaşık bir yılı aşkın bir süredir Aksaray Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu'nda öğretim görevlisi. Hocamız Türkiye’de çok az araştırmacının çalıştığı bir alanda çocuklara yönelik cinsel istismar konusunda çalışıyor. Bu alanda zaten çalışma çok az. Ve de önemli çalışmalar yok denecek kadar az. Yakın geçmişte Kıbrıs’ta yapılmış olan 11. Pediatri Kongresi'nde hocamızın yaptığı çalışma, hazırlamış olduğu tebliğ ikincilik ödülüne laik görüldü. Bu bizim için uluslararası bir başarı. Zaten Türkiye’de yetişmiş eleman kıttır, çocuklarla ilgili suçlar hakkında çalışma yapan daha da kıttır. Bunlar arasında cinsel istismar konusunu çalışmak daha da, hemen hemen yok denecek kadar, az çalışmanın yapıldığı bir alandır." dedi.

        Dr. Sibel Küçük ise çalışmasıyla ilgili şunları söyledi: "Çocuk cinsel istismarı ile ilgili çalışıyoruz temel bazda. Toplumda çok önemli bir sorun, hem bizde hem Avrupa'da. Bunun için çocukları nasıl eğitebiliriz fikriyle yola çıktık aslında. İlk başta zihinsel engelli çocuk ve aileleriyle çalıştık, çok başarılı olduk, çocukların ciddi oranda farkındalıkları arttı. Bu konuda başarı sağladıktan sonra sağlıklı çocuklarda bunu nasıl yapabiliriz diye yola çıktık. Ve bunun için belirli materyaller kullanarak eğitimler planladık. Bu konuda çeşitli araştırmalar yapıyoruz, özellikle Aksaray il merkezinde bu konuda açılmış dava dosyaları üzerinden giderek Aksaray’da ne kadar vaka var, bu vakaların temel özellikleri ne, onu inceledik. Bu çalışmanın sonucuna göre de eğitim yapmamız gereken risk gruplarını belirleyip bu konuda çalışmayı düşünüyoruz. Hem çocuklara hem de velilere yönelik eğitim rehberi oluşturduk. Dünyada bizim bu yaptığımız çalışma gibi bir çalışma yok. Türkiye de milli eğitim müfredatında bu eğitimler de yok maalesef. Amacımız o ki, bu eğitimler daha da yaygınlaşsın, Aksaray merkez alınarak buradan başlayarak tüm Türkiye çapına yayılsın. Gerçekten özellikle istismara uğrayan çocukların sayısının azalmasını istiyoruz. Temel amacımız bu."

Editör: TE Bilisim