Osmanlı’nın Kürtleştirdiği  Türkler! Osmanlı’nın Kürtleştirdiği Türkler!
Oğuz Kağan'ın kim olduğuna dair çeşitli düşünceler vardır. Bu alanda pek çok tarihçi birbiri ile çelişen şeyler söylemektedir. Kimilerine göre, Oğuz Kağan bir peygamberdir, kimilerine göre ise Mete Han'dır. 

Oğuz Kağan ile ilgili yazımda ifade etmedim ama burada şunu söyleyebilirim ki, Oğuz Kağan'ın kişiliği üzerine öne sürülen düşüncelerde ideolojiler çok etkilidir. 

Eğer ki, tarihe bakışınızda din çok etkiliyse, Oğuz Kağan'ın peygamber olması ile ilgili görüşler size daha yakın geliyor. Bir Türk peygamberi düşüncesi kimi insanlar için bir gurur kaynağı olabiliyor. 

Milliyetçiliği ağır basan bir kişiyseniz Oğuz Kağan'ın Türk'ün atası olduğu ve hatta onun dünyanın ilk cihangir devletini kurduğu gibi iddialar size daha yakın gelebiliyor. Mete Han ve Oğuz Kağan arasında bağ kurmak gibi düşünceler de öyle...

Bir Türkçü olarak, ideolojimi bir kenarı bıraktığımda çok net olarak bir şeyi görüyorum. Oğuz Kağan isimli birisi hiç bir zaman yaşamamıştır. Bunu söyleyen kişi de ben değilim. Ben sadece akademik çalışmaları birbirleri ile kıyaslayan birisiyim. Oğuz Kağan ile ilgili çalışmaları incelediğinize en elle tutulur en akla yatkın düşüncenin Oğuz Kağan'ın hiç yaşamadığı düşüncesi olduğunu görüyorsunuz.

Batuhan Ağaş

Editör: TE Bilisim