Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz
Gaziantep'te, 'Alfa 1 Anti Tripsin' yetmezliği nedeniyle akciğer kanseri teşhisi konulan Seydi Erkılıç, 24 saat boyunca oksijen tüpüne bağlı olarak hayatını sürdürüyor. Daha önce Avusturya’daki bir üniversiteden nakil çağrısı alan fakat yönetmelikte gerçekleştirilen değişiklikle umutları sönen kanser hastası, yerinden kalkamaz hale geldi. Kendisine uzatılacak yardım eline muhtaç olduğunu söyleyen Erkılıç, eşi ve 2 çocuğunun ortada kalmasını istemediğini belirtti.

Erkılıç’a, yaklaşık 8 yıl önce 'Alfa 1 Anti Tripsin' yetmezliği teşhisi konuldu. İlk olarak Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde tedavi altına alınan Erkılıç için akciğer nakli yapılması gerekli görüldü. Bunun için de aile, Avusturya’da bulunan AKH Hastanesi'ne başvurdu. Başvuru, önce kabul edildi fakat mevzuattaki değişikliklerin ardından naklin gerçekleştirilemeyeceği aileye tebliğ edildi.

Son 4 yıldır evin dışına çok zor çıkabildiğini söyleyen kanser hastası Erkılıç, hastalığı sırasında nakil için çeşitli müracaatlarda bulunduğunu kaydetti. Erkılıç, “Avusturya’da AKH Üniversitesi’ne başvurduk. Önce bize randevu verdiler. Havalara uçtuk. ‘Evrakları tamamlayın gelin’ dediler. Fakat 4 ay içinde işlemleri bitiremedik. İşlemlerimiz yaklaşık 1,5 yıl sürdü. Daha sonra 5 ay sudan sebeplerle oyaladılar. Hayallerimizi yıkan yazı geldi. Tedavi edemeyeceklerini bildirdiler. Mangalda kül bırakmayan, ‘İnsan Hakları Sözleşmesi’nde her insan tedavi görebilir’ diyen Avrupa Birliği (AB) bizi dışlamış durumda. Benden sonra 5-6 hastayı alıp, ameliyatını, tedavisini yaptılar.” şeklinde konuştu.

Başbakan’dan yardım isteyen Erkılıç, “Eşim ve çocuklarım ortada kalmasın. Ben de 2023’ü görmek istiyorum.” ifadelerini kullandı. ‘Dört duvar üzerimize geliyor. Tatlı pişirip acı yiyoruz’ diyen Erkılıç, “Günde 24 saat oksijen almaktayım. 1 yıl önce yine birilerinin yardımı olmadan dolaşamıyordum. Ama bu kadar zor durumda değildim. 24 saat gece gündüz oksijenle yaşamak zorundayım. 6 aydan beri çok kötüleştim. Çaresiz kaldık. Elinden iğne ucu kadar yardımı olacaklardan, destek bekliyoruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim