Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!
Uzmanlar, çocuklarda görülen öksürük nöbetlerinin krup (yalancı kuşpalazı) hastalığının habercisi olabileceği konusunda aileleri uyarıyor. Uz. Dr. Deniz Tamtekin, “Öksürük nöbetleriyle görülen bu hastalık, enfeksiyon olduğu için kesin bir tedavi yoktur. Ancak bazı uygulamalarla hasta çocuk rahatlatılabilir. Çocuğa, nemli hava ve buhar verilmeli ya da dışarıdaki temiz havayı soluması sağlanmalı.” dedi.

Deniz Tamtekin, halk arasında kuş palazı olarak bilinen krup hastalığının, çocuklarda havlama sesine benzer bir sesle ve nefes almada yaşanan sıkıntıyla teşhis edilebileceğini söyledi. Tamtekin, hastalığın belirtilerini, “Kış aylarında salgın halinde görülen bu öksürükte, tiz ve hırıltılı bir ses vardır. Gece yarısı ani başlayan solunum sıkıntısı, havlar tarzda kaba bir öksürük ile uykudan uyanır. Ses tellerinde şişme meydana gelmiştir. Öncesinde burun akıntısı hafif ateş, boğaz ağrısı ve huzursuzluk olabilir. Soluk alma sırasında tipik bir ses duyulur, sesi boğuk, kabalaşmıştır. Enfeksiyon daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu tarzında başlar, daha sonra nefes borusu ve bronşite ilerleyebilir. Çocukların durumu genellikle geceleri kötüleşir. Hırıltılı soluma, hava yollarının daralması anlamına gelebilir. Krup kötüleşirken hırıltı azalabilir. Krup genellikle bulaşıcı bir enfeksiyona bağlıdır. Soğuk algınlığı yapan birçok virüs krupa neden olmaktadır.” şeklinde açıkladı.

Çocuğun aniden hastalanabileceğini belirten Tamtekin, yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor: Aşı uygulaması krupu önleyebilir. Ama genellikle krup viral bir enfeksiyon olduğu için buna yönelik bir tedavi yoktur. Ancak bazı uygulamalarla hasta çocuk rahatlatılabilir. Bunlar arasında öncelikli olan çocuğa nemli hava ve buhar verilmesidir. Serin gecelerde pencere açılıp çocuğun temiz hava soluması sağlanmalı. Ateş varsa, ateş düşürücüler verilmeli. Dik pozisyonda otururken daha rahat nefes alacaktır. Bol sıvı verilmesi uygun olacaktır. Bu önlemlere rağmen rahatlamayan çocuklarda, hava yolundaki ödemi çözecek ilaçlar kullanılabilir. Bu müdahalelerden sonra da çocuk rahatlamıyorsa mutlaka hastaneye başvurmak gerekir."

Editör: TE Bilisim