Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Aydın, okul öncesi eğitimin önemine dikkat çekerek, “İyi bir okul öncesi eğitim almış çocukların, topluma uyum düzeyleri daha iyi oluyor. Okul başarıları daha iyi oluyor, evlilik hayatları daha sağlıklı oluyor, ekonomik sistemdeki verimlilikleri daha iyi oluyor. Toplam yaşam kalitesi çok artıyor.” dedi. Bursa'da Nilüfer Eğitim Kurumları, okul öncesi eğitimcilerine yönelik bir sempozyum düzenledi. Özel Nilüfer Yıldırım Koleji’nde beşincisi düzenlenen Önce Okul Öncesi Sempozyumu’nda Doç. Dr. Aydın, Şifa Üniversitesi Öğretim Üyesi Uzman Psikolog Fatih Kalkınç ve Uzman Psikolog Hakan Metan tarafından okul öncesi eğitimin önemi anlatıldı.

Doç. Dr. Aydın, özellikle 0-6 yaş arasının beyin, zeka ve kişilik gelişimi açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. “Bu dönem, insan ömrünün en kritik dönemidir” diyen Aydın, şöyle konuştu: “Bu dönemde çocuklara yapılacak yatırım bütün geleceğini etkileme durumunda olduğu için okul öncesi eğitimindeki süreçlerin kaçırılmaması gerekir. Hem anne babaların hem eğitimcilerin bunu çok ciddiye alması gerekir. Türkiye’de geçmişle kıyaslandığında farkındalık çok ciddi düzeyde artmış durumda ama dünya ile kıyaslandığında hala çok gerilerde olduğumuzu söyleyebiliriz.”

Kurumsal eğitimin 3-6 yaş arasında yapıldığını belirten Oktay Aydın, şöyle devam etti: “Bu yaşlarda eğitim, beş temel gelişim alanında yapılır. Bunlar hareket gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal-duygusal gelişim, dil gelişimi ve özbakım becerilerinin gelişimidir. Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların dikkat süreçlerini geliştirmekle alakalı, hafızalarını geliştirmekle ilgili, onların akıl yürütmelerini geliştirmekle ilgili destekleyici çalışmalar yaparız. Çocukların duygularının farkına varması, başkaları ile empati kurması, kendi duygularını yönetebilmesi gibi çok kritik becerileri kazanması için eğitimler yapılır. Okul öncesi eğitimi 3-6 yaş arasında kazandırıldığı takdirde sonraki süreçte çocuklar çok daha başarılı oluyor.”

Özel Nilüfer Eğitim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Kıcıroğlu da eğitimin okul öncesinden başlamaması halinde genç neslin her türlü olumsuzluklara açık olacağını dile getirdi. Bu konuda çok önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kıcıroğlu, “Bu meseleyi başından ele alarak okul öncesine dikkatleri çekmek, bilgi ve birikimleri paylaşma adına bu paylaşımları düzenliyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim