Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı? Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı?
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Ertaş okulların açılmasıyla çocuklarda meydana gelen diş travmalarının arttığını belirtti. Çocukların oynarken ve koşarken diş travması görülmesinin iyi bir şey olmadığını belirten Dekan Prof. Dr. Ümit Ertaş, “Örneğin musluktan su içen bir çocuğa arkadan müdahale neticesinde diş kırılmaları görülüyor. Oyun oynarken, koşarken çocuklar dikkatli olmalıdır.” dedi.

Çocuklar için özel tasarlamış diş macunu ve diş fırçaları olduğunu söyleyen Dekan Ertaş, çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda rutin kontrollerinin de unutulmaması gerektiğini ifade etti. Ertaş, şunları söyledi: “Çocukların diş kontrollerini unutmamalıyız. Veliler genellikle şubat tatilini bekliyor. Bunu da doğru bulmuyoruz. Çünkü hem yoğunluk artıyor hem de işlerimizin aksamasına neden oluyor. Çocuklarda çürük daha hızlı ilerlediği için dikkat edilmeli. Çürük görüldüğü gibi doktora gidilmelidir. Rutin olarak 6 ayda bir rahatsız olmasa dahi bir diş kontrolü yapılmalıdır. Eğer çürük için geç kalınırsa tedavi sürecini de zorlaştıracak. Diş çekimleri ve diş apselerinde sıkıntı oluşturabilecektir. Çocukların dişleri gerekirse ailelerce fırçalanmalıdır. Aileler burada çocukları ödüllendirerek bu alışkanlığı kazandırabilir. En güzel örnek olma kendi yapmamızdan geçer. Biz ne yaparsak çocuklarda bize uyar. Yatılı okullarda da diş konusunda iş belletmen öğretmenlere düşüyor. Öğretmenler çeşitli uyarılarda bulunarak bu alışkanlığı kazandırabilir. Bunu da çeşitli ders ve eğitimlerde dile getirebilir.”

“ÇOCUK ERKİL BİR TOPLUM YAPISINA DÖNÜŞÜYORUZ”

Çocukların vaktin önemli bir kısmını televizyon karşısında geçirdiğini dile getiren Dekan Ertaş, çocukların reklam ve filmlerin etkisinde kaldığı kaydetti.
Ertaş şunları aktardı: “Reklamlar, filmler gibi çeşitli yayınlarla çocuklar bu gazlı içecek ve çikolataların etkisinde kalıyor. Çocuklarımızda bunları kısıtlamalıyız. Maalesef çocuk erkil bir toplum yapısına dönüşüyoruz. Artık çocuklarımız ne derse yapıyoruz. Onları kıramıyor ve yok diyemiyoruz. Susması için çocuğun eline kumanda ve çikolata veriyoruz. Tamamen biz veliler olarak bunları biz kazandırıyoruz. Sadece ağız diş sağlığı değil çocuk eğitim temelinde buna dikkat etmeliyiz.”

Editör: TE Bilisim