Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz
Osmaniye Hasanbeyli’deki kanalizasyon yolsuzluğunu MHP’li Başkan Alpaslan Koca ortaya çıkardı. Koca, bir önceki dönemdeki 'AK Partili belediye yaptırdı' diye parası kendisinden istenen 38 kilometrelik kanalizasyon hattını kazdırdı. 2.5 kilometrelik ana hat borusu ile 902 parsel bacasının olmadığını ayrıca evlerin arasındaki 12.5 kilometrelik kanal hattının döşenmediğini kamera ile tespit eden Koca, "Döşenmemiş borunun ve yapılmayan işin parasını 1 milyon 212 bin 745 lirayı bize ödetiyorlar." dedi.

Osmaniye’nin Hasanbeyli Belediyesi ilçenin kanalizasyon işini İller Bankası, anlaşması sonucunda 12 Mayıs 2011’de ihaleye çıkardı. İller Bankası'nın sözleşme bedeli 2 milyon 995 bin TL olan ihaleyi Karataş inşaat firması kazandı. Firma, bitiş tarihi 17 Mayıs 2013 olan işi 12 Kasım 2012’de 'bitirdim' diyerek, 'geçici kabul' ihale bedelini aldı. O dönemki AK Partili Belediye Başkanı Yusuf Tozluklu geçici kabule onay verdi.

İddiaya göre, İller Bankası, yeni seçilen MHP’li Belediye Başkanı Alpaslan Koca’ya, 'kesin kabulü yap, dosyayı kapatalım' diye baskı yaptı. Bunun üzerine ihale nedeniyle belediyesi 1 milyon 910 bin TL borçlu gözüken Belediye Başkanı Koca ‘yapıldı’ denen 38 kilometrelik kanalizasyon şebekesini kepçeyle kazarak kontrol ettirdi.

İller Bankası'ndan gelen ekiple yapılan tespitte 2.5 kilometrelik ana hat borusu ile 902 parsel bacasının hiç yapılmadığı belirlendi. Başkan Koca, "Kamera ile yaptığımız tespitlerde evlerin arasındaki 12.5 kilometrelik kanal hattının döşenmediği tespit edildi. Geçici kabulde döşendi gösterilen kanal hattından 94 bin, gerçekte yapılmayan 902 parsel bacasından 895 bin, yataklama ve gömleklemeden 233 bin, karayolu geçişlerinde kullanmadığı malzemeden ise 100 bin TL haksız para aldığı tespit edildi." diye konuştu.

İller Bankası'nın kesin kabulü onaylaması için kendisine baskı yaptığını savunan Başkan Koca, şu bilgileri paylaştı: “İller Bankası kontrolörleri ile o dönem Adana Bölge Müdür vekili Nilgün Hanım, ‘senin arıtman yok kanalizasyonu derelere akıtıyorsun’ deyip kesin kabulü yapmam için bana sürekli baskı yaptı. ‘Kabul etmediğim tesisin arıtmasını nasıl yapayım’ dedim. Şüphelendiğim hatları kepçeyle kazdırıp tespit yaptırdım. Kontrolörler parasını peşin ödedikleri firmanın battığını söyleyip dosyayı kapatmaya çalıştı. Belediye'nin parasını da müteahhidin isteyeceklerini söylediler. 2011-2015 döneminde hayali yapılan kanal için belediyeden 629 bin TL kesildi. Belediyenin faiziyle birlikte İller Bankası’na 1 milyon 910 bin TL borcu gözüküyor. Her ay 25 bin lira kesiliyor. Ben kesin kabul imzalamayınca Adana'dan gelen ekip sağlık ocağında kendileri kesin kabulü yapıp dosyayı kapatmak istediler. Adana'ya gelen yeni Müdür'e ‘Burada boru, baca yok savcılığa suç duyurusunda bulunacağım’ deyince konu ile ilgilenmeye başladılar. Vatandaşlar olmayan kanal hattı yüzünden fosseptik çukurlarını kullanıyor.”

OLMAYAN KANAL İÇİN ARITMA TESİSİ İSTİYORLAR

'Döşendi' gösterilen kanal hattının yüzde 45’inin olmadığını savunan Başkan Koca, şunları kaydetti: "'Arıtme tesisi yok sana ceza yazacağız' diye Çevre Müdürlüğü'nden baskı görmeye başladım. Yarıya yakın olmayan kanalizasyona arıtma tesisi isteyince baskılardan bunalınca Eski Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu ile birlikte Çevre Bakanı İdris Güllüce’yle görüştüm. Bakan Bey’e ‘bu adamları Fatma Şahin terfi ettirerek yanına aldı, bu olayı örtecekler. Ben bu olayı suçüstü yakaladım’ dedim. Bakan ‘sana namus, şeref sözü veriyorum paran iade edilecek’ dedi. Olmayan tesisin arıtması mı olur? Sana ceza yazılırsa gel benim yanıma. Erkekse yazsınlar böyle saçmalık olur mu?"

Son olarak Başkan Koca, kendisine baskı yaptığını öne sürdüğü Adana Bölge Müdürlüğü’nden Hüseyin Sönmezler’in Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (GASKİ) Genel Müdür yapıldığını iddia etti.

Editör: TE Bilisim