Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı
Uluslararası üniversite olmak için atılıma geçen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)'nin 20 ülkede 30 ayrı merkezde, 3 dilde yapacağı Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS)’nı, Türkiye’de bulunan 40 üniversite öğrenci kabulünde baz alacak.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, dünyada gezen yabancı öğrenci sayısının milyonları aştığını belirtti. Akan, burada Türkiye’nin aldığı payın çok düşük olduğunu söyledi. Bu sayının, ülke genelinde artması için üniversite olarak üstlerine düşeni fazlasıyla yapmaya çalıştıklarını kaydeden Prof. Akan, “Şu an bizim yabancı uyruklu diyebileceğimiz bin 100 öğrencimiz var. Bu, Türkiye için çok önemli bir sayı, çünkü tüm ülke genelindeki sayı 25 bin civarında. Biz bunu daha da artırabilmek için gayret gösteriyoruz.” dedi.

20 ÜLKEDE 30 ŞEHİRDE 3 DİLDE SINAV

Rektör Prof. Akan, çalışmalar kapsamında birincisini yaptıkları YÖS’ü bu sene daha geniş kapsamlı düzenleyeceklerini söyledi. Bu sınavın, geçen sene yaklaşık 10 ülkede 15 şehirde yapıldığını hatırlatan Rektör Akan, “Bu sene ise sınav 20 ülkede, 30 ayrı şehirde gerçekleştirilecek. Başvurularımız internet üzerinden yapılıyor. Şu ana kadar başvuru sayısı 400’ü aştı. Başvurular 8 Ocak’ta başladı, 21 Nisan’a kadar devam edecek. Bizim sınavımızın özelliği ve farkı şöyle; birçok üniversite, bu sınavları kendi belirlediği tarihlerde kendi üniversitesinde yapıyor. Biz ise öğrencileri burada toplamak yerine, onların ayağına giderek bu sınavı gerçekleştiriyoruz. Başvuru sayısına göre, buradaki hocalarımız o ülkelere gidiyor, sınavı gerçekleştirip geliyor. Bir diğer özellik ise bu sınavı, 3 farklı dilde Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak yapıyoruz. Şu anda 40 üniversite, yabancı öğrenci alımında bizim yapacağımız sınavı bir ölçü, derece olarak kabul edeceğini beyan etti. Biz kendimizin yanı sıra diğer üniversitelere de bir anlamda yardımcı oluyoruz.” diye konuştu.

"GELECEĞE YATIRIM YAPIYORUZ"

Rektör Akan, OMÜ olarak yabancı öğrenciye reden önem verdiklerini ise şöyle açıkladı: “Bizim ulusallaşmamız için belirli bir sayıda yabancı öğrenci ve yabancı öğretim üyesi bulundurmamız gerekiyor. Bizim ülkemizin coğrafi yapısı itibariyle az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelere karşı tarihten gelen bir sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum. Bizim bu ülkelerdeki gençleri eğitip, bilim adamı yaparak ülkelerine geri göndermemiz ve ülkelerinin kalkınmasını temin etmemiz gerekiyor. Çünkü bu, bizim tarihten gelen görevimiz diye düşünüyorum. Tabi uzun süreçli bakacak olursak, bu girişimi ve gayretler sanıyorum, yıllar sonra Türkiye’nin birçok ülkesi tarafından sevilen, sayılan uluslararası ilişki kurmayı istediklerinde akla ilk gelecek ülke olmasını sağlayacaktır. Yani bir anlamda biz geleceğe yatırım yapıyoruz. ”

YEŞİLLE MAVİNİN BULUŞTUĞU YER

Hüseyin Akan, yükseköğretim öğrencisi için Samsun'un, özelikle yeşille mavinin buluştuğu noktada OMÜ’nün bulunmaz bir yer olduğunu sözyledi. Akan, şöyle dedi: “Türkiye, dünyanın bir nevi kavşak noktasında, aynı şekilde Samsun da Türkiye’nin kavşak noktasında yer alıyor. Samsun’a, dünyanın her yerinden insanlar rahatlıkla ulaşabiliyor. Aynı zamanda güvenli olan kentimizde dünya kültürünün kabul edebilirliği açısından Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi. Şehrimiz, barınma ve konaklama anlamında ucuza ev kiralama, yurt bulma açısından sıkıntı yok.”

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, kendisini ulusal ve uluslararası platformlarda ispatlamış bir üniversiteye sahip olduklarını kaydetti. Akan, OMÜ’nün İspanya merkezli bir sıralama listesinde, ülke içinde 9’uncu, dünyada ise 800’üncü sırada yer almasının, kurumun kalitesini ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

Sınav yapılacak ülke ve şehirler şöyle: "Amanya'da Berlin, Dortmund, Köln, Hamburg, Münih, Avusturya'da Viyana, Belçika'da Brüksel, Bosna Hersek'te Saraybosna, Fransa'da Paris, İsviçre'de Basel, Kokava, Pizren, Makedonya'da Üsküp"


Editör: TE Bilisim