Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!
Samsun Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Başkanı Turgut Erel, Terme’ye OMV firması tarafından yapılan doğalgaz çevrim santrali arazisinin tarım dışına çıkartılmasıyla ilgili Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu’na yaptıkları başvurunun kabul edildiğini ve yerel mahkeme kararının bozulduğunu açıkladı.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Samsun Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Turgut Erel, Terme’nin Kozluk beldesine OMV firması tarafından yapılan doğalgaz çevrim santrali ile ilgili sürdükleri yargı süreci hakkında bilgi verdi. OMV santrali ile ilgili olarak TÜÇEP'in açtığı davada firmanın enerji üretim lisansı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildiğini hatırlatan Erel, santralin kurulduğu alana karşı olduklarını vurguladı.

24 Aralık 2008 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün santralin yapıldığı 44 hektarlık arazi ile ilgili hazırladığı bir rapor olduğunu söyleyen Erel, “Raporda arazinin sadece 9 hektarlık alanının tarım dışına çıkarılabileceği, 35 hektarlık alanın ise tarım dışına çıkarılamayacağı belirtildi. Aynı müdürlük Toprak Koruma Kurulu’nda söz konusu alanın tamamının tarım dışına çıkması için imza attı. ZMO santral arazinin tarım dışına çıkarılmasına itiraz ederek yerel mahkemeye daha açmıştır. Yerel mahkeme davayı reddetmesi üzerine konu Danıştay 8. Dairesi’ne taşınmıştır. Danıştay yerel mahkemenin kararını bozmuştur. Yerel mahkeme kararında ısrar etmesi üzerine konu temyiz edilerek Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na gönderilmiştir. Kurul oy birliği ile adı geçen arazinin tarım dışına çıkmasını uygun bulmamış ve kamu yararı gözetilerek alınan arazi kullanım kararının işletme yararına olduğuna hükmetmiştir.” dedi.

SON ALINAN KARARIN GEREKÇELERİ

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği kararın kesin olmadığını, karşı tarafın itiraz etme hakkı bulunduğunu söyleyen ZMO Başkanı Turgut Erel, yasal sürecin devam ettiğini, konu ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın davalı durumda olduğunu vurguladı. OMV firmasının davada müdahil durumda bulunduğuna dikkati çeken Erel, kurulun aldığı son kararın gerekçelerini aktardı. Erel, “Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu oy birliği ile aldığı kararda, santralin yapıldığı arazinin dışında bölgede alternatif bir yer tespit edilmediğini, santralin soğutma suyunu Karadeniz’den alacak olmasını, santralin deniz ve yol kenarında olması ve doğalgaz çevrim santrallerinin normalde yüzde 50 verimle çalışacaklarsa kurulan santralin yüzde 60’lık bir verim sağlayacağını gözeterek yerel mahkemenin kararını bozdu. Bu konuda yasal süreç devam ediyor. Ben kişisel olarak son kararla ilgili mutlu değilim. Üzgünüz sonuçta buraya bir yatırım yapıldı ve maddi harcamalar yapıldı. Bizim yer konusunda itirazımız oldu." diye konuştu.

"TOPRAK BİNLERCE YILDA OLUŞUYOR"

Samsun’da Türkiye’nin en verimli iki ovasının bulunduğunu söyleyen ZMO Başkanı Turgut Erel şunları kaydetti: “Samsun’da Yeşilırmak ve Kızılırmak kenarında Çarşamba ve Bafra gibi iki tane önemli ovamız var. Türkiye’de tarım arazileri hızla tüketiliyor ve yapılaşmaya açılıyor. Tarım arazilerini yok edersek gelecekte gıda ve tarımsal enerji anlamında ciddi sıkıntılar çekeriz. Bir toprak binlerce yılda oluşuyor ve siz o toprağı yapılaşmaya açtığınızda tekrar kullanmanız için aradan yüzyılların geçmesi gerektiği unutulmamalıdır."

Editör: TE Bilisim