Whatsapp üzerinden vatan savunması! Whatsapp üzerinden vatan savunması!
Kamu Hastaneleri Birliği Bursa Genel Sekreteri Op. Dr. Yavuz Baştuğ, kanserden değil geç kalmaktan korkmak gerektiğini belirterek, erken saptanan çoğu kanserin önlenebildiğini söyledi.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, Kanser Haftası nedeniyle kamuoyunu kansere karşı bilgilendirmeye yönelik panel düzenledi. Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde konuşan Kamu Hastaneleri Birliği Bursa Genel Sekreteri Op. Dr. Yavuz Baştuğ, sanayileşme ve şehirleşmenin artmasının yanı sıra değişen beslenme şekillerinin tüm dünyada kanser vakalarını tetiklediğini dile getirdi.

“O KADAR DA KORKULACAK BİR HASTALIK DEĞİL”

Baştuğ, kanserin artık çağın hastalığı olduğunu, fakat kanserden değil geç kalmaktan korkmak gerektiğini ifade etti. Baştuğ, şöyle dedi: "Erken saptadığımızda çoğu kanserin önleyebildiğimizi görüyoruz. Erken teşhis de bilinçlenmeyle olacak bir şey. Bu programlar vesilesiyle her gün çeşitli etkinliklerle bu hafta değerlendirilecek. Buralarda çok önemli konularda sunular yapılıyor. Bu hastalığa yakalanmamak için kendimizi ve vücudumuzu daha iyi tanıyarak, düzenli olarak kontrollerimizi yaptırmalıyız. Bu hastalık artık o kadar da korkulacak bir hastalık değil.”

Özellikle alkol ve sigara konusunda da gençlerin dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Baştuğ, şöyle devam etti: “Alkol ve sigara, kanseri tetikleyen en önemli etmen. Buradan gençlerimize sesleniyorum. Sağlıkları için bu tarz kötü alışkanlıklar edinmekten kendilerini sakınsınlar. Belli yaşlarda bazı şeyler insana cazip gelebiliyor. Ancak bunların size hiçbir artısı olmadığı gibi sizden, sağlığınızdan götürdüğü çok şey var.”

İl Sağlık Müdürü Özcan Akan ise kanserin bugün çok yaygın fakat önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, “Yapılan araştırmalar göstermiştir ki kanserin yüzde 90’a yakın kısma çevresel etmenlere bağlıdır. Yani kanser, koruyucu tedbirlerle önlenebilir bir hastalıktır. Bu yüzden bu haftanın iyi değerlendirilmesi ve ulaşabildiğimiz kadar büyük çevreye ulaşarak insanlarımızı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Kanserin küresel bir sorun olduğuna dikkat çekmek ve toplumda kansere karşı direnç oluşturmak için bu nitelikteki programları çok önemsiyoruz. Bu hastalıkla karşılaşma oranımızı azaltmak için de hepimize büyük görevler düşüyor.” diye ifade etti.

Onkoloji Hastanesi Yöneticisi Faruk Irmak da Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi olarak, kanser konusunda yalnızca tedavi hizmeti veren değil, halkın bilinçlenmesi için de gayretle çalışan bir kuruluş olduklarını belirtti. Bu kapsamda, 1-7 Nisan Kanser Haftası için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Irmak, kanserle ilgili meseleleri en doğru şekilde anlamak ve doğru çözümler üretmek için halkın bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi.



Editör: TE Bilisim