Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma! Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma!
Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, 1+0 ve 1+1 şeklinde stüdyo tipi konut olarak nitelendirilen dairelerin, İslam dini ile Türk örf ve adetlerine uygun olmadığını söyledi.

Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, yaptığı açıklamada, 1+0 ve 1+1 şeklinde stüdyo tipi konut olarak nitelendirilen dairelerin, İslam dini ile Türk örf ve adetlerine uygun olmadığını söyledi. Türk örf ve adetlerine uygun konutun 3 oda 1 salondan oluştuğunu söyleyen Oral, “Avrupa’da tek odalı ev kullanımı yaygın olabilir. Ancak Türk örf ve adetlerine ve İslam dinine göre tek odalı daire kullanımı uygun değildir." dedi.

"RUH SAĞLIĞINI ETKİLEYEBİLİYOR"

Tek odalı dairelerin kira fiyatlarının ucuz olmasından dolayı bekar ve öğrenciler tarafından tercih edildiğine dikkati çeken Oral, "Tek odalı dairelerde bir bekar ve öğrenci tek başına kalabilir. Ancak ailelerin bu tür dairelerde yaşamalarını şahsen tasvip etmiyorum. Örfümüzde ve adetimizde ‘misafir odası’ dediğimiz bir kavram vardır. Misafirin yatılı olarak ağırlanamadığı bir konutu şahsen düşünemiyorum. Ayrıca, tek odalı dairelerde kalan kişilerin de ruh sağlığı bu durumdan etkilenebiliyor.“ diye konuştu.

"KONUT ALACAKLAR DİKKAT"

Öte yandan, Samsun’un son dönemde göç almaya başladığına dikkati çeken Emlakçılar Odası Başkanı Oral, ilde konut fazlalığı olduğunu öne sürdü. Müteahhitlerin, nüfus planlamasına göre konut üretemediğini belirten Oral, şunları kaydetti: "1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre, metrekare fiyatı 500 ila 999 lira arasında olan konuttan alınan yüzde 1’lik KDV oranı yüzde 8’e, bin liranın üzerinde olan konutlarda ise yüzde 18’e yükseltildi. Büyüklüğü 150 metrekarenin altında olan konutlarda ise yüzde 1’lik KDV oranı değişmedi. Bu düzenlemenin, müteahhitlerin satışlarını etkileyebileceğini düşünmüyorum. Ancak müteahhitlerimiz, bir yerde konut üretirken nüfus planlamasına göre proje geliştirmelidir. Vatandaşlarımız da daire alırken, proje aşamasında ve temeli atılmış konutları tercih edip para vermesinler. Samsun’da bu konuda mağdur olan vatandaşların haberlerini alıyoruz.“


Editör: TE Bilisim