Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Selimoğlu, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü personeline ‘Osmanlı Çınarı’nı anlattı.

    Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen Fikir Bahçesi toplantısında ‘Osmanlı’ya Panoramik Bir Bakış” konulu bir konuşma yapan Yrd. Doç. Dr. İsmail Selimoğlu, tarihi insanın hafızasına benzetti. Selimoğlu, “Hafızasını kaybeden insan nasıl yönlendirmeye açık ise tarihini bilmeyen toplumlar da yönlendirmeye aynı şekilde açık olur.” dedi.

    İnsanın maddi ve manevi mana yönlerinin olduğunu gibi devletlerin de maddi ve manevi yönleri bulunduğuna dikkat çeken Selimoğlu, Osmanlı Devleti'ni maddi ve mana yönü ile onlara verdikleri öneme göre değerlendirdi.

    Osmanlı Devleti'nin yükselişinde kuruluş felsefesinin “insanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışı olduğunu ifade eden Selimoğlu, ilk başta dengeli olan maddi ve mana yönlerinin geçen zaman içerisinde verilen önemin değişmesi ile aynı şekilde yükselişin devam etmemesine neden olduğunu söyledi.

    19. Yüzyıl başından günümüze içte olan karışıklıkların, iktidar değişikliklerinin, birlik ve beraberliğin bozulduğu anlarda komşu ülkelerin bu fırsattan istifade ile neler yaptıklarını detaylı örnekler vererek açıkladı.

    Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ise düşünürlerin tarihi bir ağaca benzettiğini vurguladı. Coşkun, “Ağacın kökleri bizim geçmişimizdir. Gövdesinin şimdiki zamandır. Dallarını, filizlerini, yapraklarını, tomurcukları ise gelecek zaman olarak ifade ediyorlar” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim