Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
Mali'nin başkenti Bamako'da Radisson Hotel'de silahlı saldırı düzenlendi. Silahlı kişilerin elinde ilk bilgilere göre 170 rehine olduğu bildirildi. Bamako'da teröristlerin bastığı otelde rehin alınan 140 kişi otel müşterisi, 30'u personel. Çatışmada 9 kişinin öldüğü de gelen haberler arasında. 

İşte rehine krizinde dakika dakika yaşananlar:
12.46: Fransız 24 televizyonunun geçtiği habere göre; Mali güvenlik güçleri 15 rehineyi kurtardı. Yetkililer 3 kişinin öldüğünü doğruladı.

12.33: BM yetkilileri, ölenler arasında iki Malili ve bir Fransız olduğunu bildirdi. 

REHİNELER ARASINDA THY PERSONELİ DE VAR!
12.29: RİA Novosti ve Reuters ajanslarının haberine göre, otelde rehin tutulanlar arasında 6 Türk Hava Yolları (THY) personeli de var. İddialara göre rehineler arasında Türk Hava Yolları'ndan Kaptan Pilot İ. Y. Ve İkinci Pilot S.M.A. olduğu ve dört kabin memurunun da olduğu iddia ediliyor. Bugün saat 14.00'te Türk Hava Yolları Bamako'ya ek sefer yapacağı öğrenildi.

Otelin işletmecisi olan ABD merkezli Rezidor Hotel Group, otelde iki saldırgan olduğunu duyurdu. Mali ordu komutanı Modibo Nama Traore ise, 10 saldırganın tekbir getirerek otele girdiğini ve güvenlik güçlerine ateş açarak içeridekileri rehin aldığını söyledi.

Rehineler arasındaki bir Çinli, Çin haber ajansı Şinhua'ya cep telefonundan mesaj atarak rehin alındıklarını aktardı.

Yerel basında, olay yerinden sadece otomatik silah sesleri değil patlama sesleri de geldiği bilgisi yer aldı. Saldırganların el bombası kullandığı da kaydedildi.
Yerel kaynaklara göre otel saldırısına katılan terörist sayısı en az 10. Saldırganların otele Allahuekber diye bağırarak girdiği belirtildi. Oteli basan saldırganlar, Kur'an-ı Kerim'den ayet okuyan bazı rehineleri serbest bıraktı. AFP muhabirine konuşan bir güvenlik yetkilisi ise şunları söyledi: “Her şey 7. katta yaşanıyor. Cihatçılar koridorda etrafa ateş açıyor.”

Güvenlik timleri, Bamako'da Radisson Otel etrafında güvenlik çemberi oluşturdu.

BÜYÜKELÇİLİK UYARDI
Öte yandan ABD'nin Bamako Büyükelçiliği, ülkedeki ABD vatandaşlarını uyardı. Büyükelçilik sosyal medya hesaplarından yayınladığı mesajda, elçilik çalışanlarının güvenli bir yerde olduğunu belirterek tüm ABD vatandaşlarının da güvenli noktalarda beklemesi gerektiğinin altını çizdi.

'SALDIRGANLAR OTELE DİPLOMATİK PLAKALI ARAÇLARLA GELDİ'
RFI’nin haberine göre, saldırganlar otele diplomatik plakalı araçlarla geldi.

Mali Actu ise saldırganların otel görevlilerinin üzerine ateş açarak binaya girdiğini aktardı. 

Rehine krizinin yaşandığı, 190 odalı lüks otelde, ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) yetkililerinin de konakladığı ifade ediliyor.

Mali'nin, 13 Kasım'da Paris katliamıyla sarsılan Fransa'nın eski sömürgesi olması da, iki saldırı arasında bağlantı olabileceği ihtimalini akıllara getirdi.

FRANSA 2 YIL ÖNCE MALİ'DE AŞIRI DİNCİLERE ASKERİ MÜDAHALEDE BULUNMUŞTU
2012 yılındaki askeri darbenin ardından aşırı dinciler ülkenin kuzeyinde kontrolü ele geçirmiş; bunun üzerine 2013 yılının başlarında Fransa önderliğinde bölgeye askeri müdahalede bulunulmuştu.

O dönemde militan grupların kuzeydeki kasaba ve kentlerden kaçıp dağılmasına rağmen, Mali'nin kuzeyi hala tehlikeli bir bölge olmaya devam ediyor. Bu yılın başlarından itibaren ise saldırılar güney bölgelere kaymaya başladı.
Geçtiğimiz mart ayında yine Bamako'da, daha çok yabancıların rağbet ettiği bir restorana yönelik saldırıda 5 kişi hayatını kaybetmişti.

Ağustos ayında Mali'nin Sevare kentinde İslamcı olduğundan kuşkulanılan silahlı kişiler bir oteldeki rehine krizi sırasında aralarında beş BM görevlisinin de bulunduğu 13 kişiyi öldürmüşlerdi.
Mali'de halen bin Fransız askeri görev yapıyor. 

Editör: TE Bilisim