En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz
Sakarya'nın Sapanca ilçesinde özel bir eğitim merkezinde otistik çocuğa şiddet uygulayıp, kaydettikleri görüntüleri sosyal medyada paylaştıkları öne sürülen iki öğretmen ile eğitim merkezi hakkında 89 bin 500 liralık tazminat davası açıldı.

Nöroloji profesörü A.Ö., otistik oğluna dayak atıp, kaydettikleri görüntüleri sosyal medyada paylaştıkları iddiasıyla yargılanan eğitmenler S.Ç. ve C.U. ile özel eğitim merkezi hakkında kişilik haklarına saldırıda bulundukları ve sözleşmeye aykırı davrandıkları gerekçesiyle iki ayrı tazminat davası açtı. Sapanca Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan manevi tazminat davasında, A.Ö.'nün avukatı Nurullah Sayar, müvekkilinin otistik olan iki oğlunu bakım ve gelişimlerine katkıda bulunmaları için 9 ay süreyle söz konusu eğitim merkezine gönderdiğini kaydetti.
Çocuklarda ilerleme olmayıp tam aksine gerileme ve agrasif tavırların ortaya çıkmış olması üzerine müvekkilinin, çocuklarına iyi davranılmadığını görünce bir başka eğitim merkezine devam ederek sözleşmeyi sona erdirdiğini anlatan Sayar; "27 Haziran 2014'de davalıların engelli olan ve kendilerini ifade etme güçlüğü çeken davacının çocuklarına eziyet ettiği ve bu eziyet, işkence halini kaydettikleri internet ortamında yayınlanınca anlaşılmıştır. Böylece çocuklardaki alışılmışın dışındaki agrasif tavırların ve gelişimlerinde ki gerilemenin nedeni de ortaya çıkmıştır. Davalı S.Ç., müvekkilin engelli olan çocuklarından birinin kulağını çekmiş, yüzüne tokat atmış, başını sıkmış ayrıca müvekkilin otistik şekilde engelli olan diğer çocuğuna da bu işkenceyi izlettirmiştir. Davalı C.U. ise görüntüleri cep telefonundan çekerek kayıt altına almıştır." dedi.

Söz konusu eğitim merkezinin de engelli çocuklarla ilgili çok sayıda vaatte bulunduğunu dile getiren avukat Nurullah Sayar, müvekkilinin kendisine verilen sözler üzerine eğitim merkeziyle anlaştığını, oldukça yüksek olan ödemelerini aksatmadan yaptığını, ancak davalıların sözleşme uyarınca çocuklara vermeleri gereken eğitimi vermedikleri gibi birde eziyet ederek müvekkilde onarılmaz manevi yaralara neden olduklarını belirtti.
A.Ö., davalı eğitmenler ile eğitim merkezinden 40 bin lira manevi tazminat talep etti. Aynı mahkemede açılan maddi tazminat davasında ise anne A.Ö., eğitim merkezine ödediği 49 bin 500 liranın yasal faiziyle birlikte iadesini talep etti. Öte yandan davalılar S.Ç. ve C.U. hakkında 'kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı eziyet yapma' suçundan dolayı Sapanca Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava sürüyor.

Davanın ilk duruşmasında hakim, kendi çocuğunun da otistik olduğunu ifade ederek duygusal davranabileceği gerekçesiyle davadan çekilmişti. Davaya başka bir hakim bakmıştı.

Editör: TE Bilisim