YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Türk siyasi hayatının yeniden şekilleneceği milletvekili genel seçimi, ölümlerle sonuçlanan terör saldırının gölgesinde bugün gerçekleştirilecek. 5 ay önce yapılan 7 Haziran milletvekili genel seçimlerinin ardından Türkiye’deki seçmenler bugün ikinci kez sandık başında olacak. Seçimde, 54 milyon 49 bin 940 seçmen cezaevlerinde kurulacak 358 sandıkla birlikte toplam 175 bin 6 sandıkta oy kullanacak.

16 parti, 21 bağımsız aday
Seçimde 16 siyasi parti yarışacak. Ak Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, büyük birlik partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi 85, Hak ve Özgürlükler Partisi 78, Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katılacak. Seçimde, Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.

Doğu illerinde 07.00-16.00, diğer illerde 08.00-17.00’ye kadar oy verilecek. Sandıklar Doğu illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında saat 16.00’dan önce, geri kalan illerde ise 17.00’den önce açılamayacak.
Seçmenler üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılı kimlik belgelerini göstererek oylarını kullanabilecek. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen veya bir şekilde yanında olmayan seçmen de yine kimliğini göstererek oyunu kullanabilecek. Yurtdışındaki seçmenler için 54 ülke, 113 temsilcilikte sandık kuruldu, gurbetçilerin 8 Ekim’de başlayan oy verme işlemi 25 Ekim’de sona erdi. Uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye’ye getirilen ve Ankara ATO’daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda saklanan oylar, diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılacak.Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında 8 Ekim’de başlayan oy verme işlemi ise bugün 17.00’ye kadar sürecek. 

Beş faktör etkili olacak
Seçim sistemi ve bıçak sırtı denge durumu nedeniyle yeni siyasi tablonun şekillenmesinde; oy oranlarının yanısıra katılım, yurtdışı oyları, kıl payı kaybedilen-kazanılan seçim çevreleri, geçersiz oylar ve seçmen artışı gibi faktörler de belirleyici olabilecek.

Bazı seçim yasakları 
YSK’nın belirlediği propaganda serbestliği saat 18.00’de sona erecek. Bugün saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak. 

HASTA VE YAŞLILARA ÖNCELİK

Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacaklar. Okuma yazma bilmeyen seçmene, yardım istemesi durumunda, sandık kurulu başkanı parti işaretlerinin hangisinin hangi partiye ait olduğunu açıklayacak.

BUNLARA DİKKAT

Seçmenlerin oylarını kullanırken şu hususlara dikkat etmesi gerekiyor:

* Oyun geçerli sayılması için oy pusulasının üzerinde ''evet'' ya da ''tercih'' mühründen başka bir işaret, yazı veya imza bulunmayacak.
* Oy verme kabinine, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla girilemeyecek.
* Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
* Onaylı sandık seçmen listesinde yazılı her seçmen, oy verme yetkisine sahip olacak.
* Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek.
* Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni aksaklıkları açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla oylarını kullanabilecek.

Editör: TE Bilisim