İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet! İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet!
Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın otopsisinden elde edilen bulguların itinayla saklanması gerektiğini, önümüzdeki yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha ayrıntılı bilgiler elde edilebileceğini belirtti.

    Prof. Dr. Osman Celbiş, yaptığı açıklamada, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesine yapılan otopsiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özal’ın cenazesine yapılan otopsi işleminin Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Birinci İhtisas Kurulu 382 sayfayla raporlaştırıldığını anımsatan Celbiş, otopsiyle ilgili kamuoyunda birçok iddia olduğu için bilim adamlarının yanlış anlaşılmaktan korkarak net konuşamadıklarını savundu. Celbiş, şöyle devam etti: “19 yıl önce bir ülkenin Cumhurbaşkanı kalp krizi diye teşhis konularak vefat ediyor. Ailesinin ifadeleri var, hastanenin bulguları buna rağmen o tarihte böyle kapsamlı bir otopsi yapılmıyor. Bence bu otopsi daha önce yapılmalıydı. Nihayetinde bir ülkenin Cumhurbaşkanı ölüyor ve şüpheli deniyor. 19 yıl önce bu çalışma yapılmış olsaydı bugün gelinen süreçte herkes daha net bilgilerle aydınlanmış olabilirdi. Bilimsel raporlar eldeki bulgulara göre hazırlanır. Tabi ortada birçok iddia var. İnsanlar yanlış anlaşılmaktan korkuyor. Sanki bu konuda bir şey açıklayacakken, bir taraf oluyormuş gibi düşünmekten bilimsel değerlendirmeler yapamıyor. Bence kafa karışıklığı bundan kaynaklanıyor.”

    Otopsi işlemiyle elde edilen bulguların özenle saklanması gerektiğini vurgulayan Celbiş, “Kesinlikle alınan, numuneler ve rastlanan bulgular saklanmalı. Belki ilerleyen yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte bu örnekler daha net ve daha iyi bir şekilde incelenebilir. Belki o zaman daha ayrıntılı şeylere ulaşılabilir. Tabi incelemeyi yapan ekibin numuneleri saklama gibi bir yasal zorunluluk yok. Ama saklanması gerekir.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim