En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz
Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, sağlıkta özelleştirme ve dönüşümün 12 yılının en acı bilançosunun başta Ersin Arslan olmak üzere birçok hekim ve sağlık çalışanının kaybı olduğunu söyledi.

Adana’daki 25 sendika ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ortak basın açıklaması yaparak sağlıkta yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Kurumlar adına açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Neslihan Önenli Mungan, büyük sermayederlere rant sağlamak ve sosyal devlet kavramının olmazsa olmaz ayağını yok etmek adına yapılan cinayet gibi sağlık sistemi değişikliğinin büyük yıkıcı depremlere yol açtığını ifade etti. ATO Başkanı Prof. Dr. Mungan, “Yarınları emanet edeceğimiz genç meslektaşlarımıza baktığımızda, 3-5 akademisyenle yürütülmeye çalışılan, eğitim değil de sadece oy getirisi hedeflenerek her yere açılan, adı var kendi yok tıp fakülteleri. Aile düzenini umursamayan her aşamada karşılaştığımız mecburi hizmet kuralları ve ihtiyaç gözetmeden görev yapılamayacak kadar uygunsuz sağlık merkezlerine veya gereksiz yoğunlaşmaya neden olacak yerlere yapılan atamalarla devam edebiliriz. Ülke nüfusunun çok üstünde acil müracaatlarını gördüklerinde dönüp sistemi sorgulamak yerine bu sayıyı azaltmak için aile hekimlerine hafta sonu nöbetleri koydular ve esnek çalışma sistemini getirdiler. Koruyucu ve tarama hedefli sağlık hizmetleri yerine tedavi edici daha çok ilaç ve cerrahi odaklı işlemlere yönelmemizi istediler. Görev anlayışımızı ve başarımızı bilgisayar başında veri girerek harcadığımız zamanla ölçtüler. Hastalara ve bize hiç sormadılar. Bulaşıcı, aşı ile korunabilir hastalıkların artışını uygunsuz istatistiklerle veya kayıt dışı tutarak kamuoyunu kandırmaya çalıştılar.”

'KATKI PAYI VATANDAŞIN CEBİNDEN SÜREKLİ ÇIKMAYA BAŞLADI'

Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, 2. basamak hastanelerinin, devlete ait bir sağlık kurumu değil de adeta bir otel veya şirket gibi CEO’larla yönetildiğini aktardı. Cebinden sürekli katkı payı adına para çıkan vatandaş bunu devletin sarayları, uçakları, son model arabaları ve yandaşların kalkındırılması için kullanıldığını bilmediği için hekime ve sağlık çalışanına ateş püskürdüğünü dile getiren Mungan, “Sisteme kızgınlığının, hatta bırakın sağlık sistemine, devlet kurumlarına ait tüm kızgınlıklarının acısını bilmeden biz hekimlere yöneltmektedir. Her yerde, her koşulda, eşit, nitelikli, ücretsiz ve herkese sağlık hizmeti sunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz dedik ya darp edildik ya yargılandık. Hastalara az zamanda bakmak hataları getirir dedik, zaman ayırdık, maaşımızı kestiler. Niteliğe değil niceliğe odaklandılar. Hakaret ettiler, suçladılar. Son olarak tıp-dil sınavını tam da 14 Mart tarihine getirerek hekimleri eylemlerinden geri koyma planını uygulamaya koydular. Artık dur demek zamanı artık sağlık sistemindeki yanlışları yavaş da olsa halkın da fark etmeye başladığı ve bizim yanımızda yer almaya başladı. Bunun için 13 Mart Cuma günü acil hastalar dışında hasta bakmayacağız. 14 Martta tüm sağlık çalışanları, sivil toplum kuruluşları, partiler, belediyeler, sendikalar, meslek örgütleri, ailelerimiz, öğrencilerimiz ve Adana halkı ile el ele ‘geleneksel beyaz yürüyüşümüzde’ olacağız. Sağlıkta çözümün olduğunu ve bunu beraber başarabileceğimizi haykıracağız.” dedi.

Prof. Mungan, taleplerini şöyle sıraladı: “Çalışırken de emeklilikte de insanca yaşayabilecek güvenceli bir gelir talep ediyoruz. Hazırladığımız yasa teklifi doğrultusunda acilen emekliliğe yansıyan ücretimizin ve mevcut emekli hekim maaşlarının iki katına çıkmasını istiyoruz. İnsanüstü bir çabayla, insanlık dışı, şiddet gördüğümüz koşullarda çalışıyoruz. 36 saat kesintisiz, ihtiyaç molası dahi vermeden, performans/ciro baskısı altında, sağlıksız koşullarda, şiddet baskısı altında, taşeron sistemiyle çalışıyoruz. Çalışma koşullarımızın acilen düzeltilmesini talep ediyor; yetkilileri taşeron sistemine 'çağdaş köleliğe' son vermeye çağırıyoruz. Yıllarca haftada 40 saatlik yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalıştığımız halde bugüne dek bir türlü verilemeyen fiili hizmet zammını talep ediyoruz. Başta tıp eğitimi olmak üzere sağlık alanındaki mesleki eğitimin niteliğinin giderek bozulduğunu, bunun halkımızın geleceğini tehdit ettiğini görüyoruz. Tıp ve sağlık eğitiminde meslek örgütleriyle, ilgili derneklerle işbirliği yapılmasını, sayıyı değil niteliği önceleyen bir politikayı talep ediyoruz. Katkı, katılım paylarıyla, istisnai hizmet tanımıyla, fark ücretleriyle, 5 dakikalık randevu süreleriyle halkımızın sağlık hizmetine erişimi kısıtlanmaktadır. Nitelikli sağlık hizmetine bütün yurttaşlarımızın ücretsiz ulaşabilmesini talep ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim