Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?
Anayasa değişikliği için 50 oya ihtiyacı olan iktidar taviz paketini açtı: Eyalet sisteminin altyapısı, Bölge İstinaf Mahkemeleri 20 Temmuz’da hizmete giriyor.

Hedefi 367 vekildi ancak başaramadı
Seçimde 317 milletvekili ile tek başına iktidarı garantileyen, ancak Anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşamayan AKP, özerklik talep eden HDP’yi “Başkanlık” sistemine razı edebilmek amacıyla ilk hamleyi İstinaf Mahkemeleri üzerinden yaptı.  

PKK’nın talepleriyle birebir örtüşüyor
AKP’nin, iktidar süreci boyunca alt yapısını oluşturduğu eyalet sisteminin temel taşlarından olan Bölge İstinaf Mahkemeleri, Avrupa Birliği’nin parası ve dayatmasıyla yapılmıştı. 15 bölgede kurulan mahkemeler, PKK’nın özerklik sistemiyle örtüşüyor.

Ortak çıkar için Meclis’te iş birliği
Kalkınma ajansları ile sistemin ekonomik temellerini oluşturan iktidar, “özerkleşme” sürecinin ikinci ayağı olan hukuki yapıyı, Bölge İstinaf Mahkemeleri ile tamamlıyor. Yerel Yönetimler Özerlik Şartı’ndaki çekince ise 50 oy karşılığında kaldırılacak.

Hazırlıkları önceden planlayıp uyguladılar
Büyükşehir Yasası ile seçilmiş başkanların hakimiyet alanlarını genişleten, yetki sınırlarını artıran AKP iktidarı, 13 yıldır sürdürdüğü çalışmalar sırasında, Adalet Bakanlığı üst düzey personeli ile bazı kamu görevlililerini de ABD’ye eyalet stajına göndermişti.

HDP’yi ikna etmek için taviz verilecek
1 Kasım akşamı, sonuçların açıklanmasından sonra vakit kaybetmeden harekete geçen AKP, “Başkanlık” sistemi ve Yeni Anayasa planlarını masaya koydu. CHP ve MHP’nin karşı çıktığı projenin tek taliplisi ve ortağı olan HDP’ye ilk taviz paketini sundu. 

Özerkliğin yargı ayağı için düğmeye basıldı!

Daha önce kurulan ancak yükselen “eyalet sisteminin önünü açıyor” tepkileri üzerine bekletilen istinaf mahkemeleri, yeni eklemelerle birlikte 20 Temmuz’da göreve başlıyor.

Üniter yapının parçalanmasının temel taşlarından birini oluşturan istinaf mahkemeleri hayata geçiriliyor. 7 Haziran seçimlerinde  tek başına iktidarı yakalayamayan AKP, “çözüm sürecini buzdolabına kaldırdık” sözleriyle seçimlere girmişti. Seçimlerin ardından yeniden tek başına iktidar olan AKP, bu sefer ülkede özerkliğin önünü açacak istinaf mahkemeleri olarak da bilinen bölgesel mahkemeleri hayata geçirmek için düğmeye bastı. Kuruluş amaçları arasında “Ülkeyi özerk şehirlere bölme” de bulunan AKP, ülkeyi tarihi bir dönemece sokuyor. 20 Temmuz’da daha önce başkanları ve üyeleri belirlenen ancak bekletmeye alınan istinaf mahkemeleri, yeni eklemelerle birlikte açılıyor. AKP iktidarının eyaletleşme taahhüdünün ilk harcı 2006’da AB’nin katkılarıyla kurulan Bölge İstinaf Mahkemeleri ile Diyarbakır’da atıldı. Avrupa’nın, Osmanlı’ya dayattığı federalizm, AKP tarafından “Kalkınma Ajansları” adı altında uygulamaya konuldu, Türkiye bölgelere bölündü. Dönemin Adalet Bakanı Ergin 2010’da, müsteşarı, genel müdürler ve daire başkanları ile ABD’ye gidip, eyalet sistemini inceledi. Daha sonra ardı ardına kaymakamlar, valiler ABD’ye giderek eyalet sistemi stajı gördü. 2012’de bölgelerde ağır ceza mahkemesi kuruldu, Büyükşehir Yasası yürürlüğe girerek eyaletin aşamaları devreye sokuldu. Geçen sene ise okul müdürleri, yardımcıları ve kurum yöneticilerinin tamamının, bulundukları illerin valileri tarafından atanması yönünde yönetmelik hazırlandı. Ayrıca Türkiye’de 7 bölgede “Dini Yüksek İhtisas Merkezi” kuruldu. Böylece, din işleri gibi önemli bir konu da yerel makamlara devredildi. Son olarak Dolmabahçe’de Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP’liler mutabakata varmıştı. Ancak seçim yenilgisi bunların rafa kaldırılmasına neden olmuştu. Artık seçim bitti, bundan sonra sıra Oslo ve Dolmabahçe’de verilen sözlerin yerine getirilmesine geldi. 

6 tane daha

Bu çerçevede, Yargı çevreleri de belirlenen yeni bölge mahkemeleri 20 Temmuz’da göreve başlayacak. Bu çerçevede, 6 yeni bölgede “Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri” nin kurulmasına ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 25’inci maddesi uyarınca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak bölgelerin coğrafi konumları ve iş yoğunluklarına göre kurulan İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Samsun, Adana, Erzurum ve Diyarbakır bölge adliye mahkemelerine ek olarak Antalya, Gaziantep, Kayseri, Sakarya, Trabzon ve Van bölge adliye mahkemeleri kuruldu. Ayrıca, “Bölge İdare Mahkemelerinin Kurulmasına ve Yargı Çevrelerinin Belirlenmesine İlişkin Karar” ve “Bölge Adliye Mahkemeleri ve Bölge İdare Mahkemelerinin Tüm Yurtta Göreve Başlayacakları Tarihe İlişkin Karar” da Resmi Gazete’de yayımlandı.

Çekinceler kaldırılacak

 Bundan sonraki sürecin, “Yerel Özerklik Şartı”nın çekincelerinin kaldırılmasıyla süreceği belirtiliyor.  HDP’den anayasa değişikliği için alınacak desteğin ardından bu çekincelerin kaldırılacağı öğrenildi. 
Editör: TE Bilisim