İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi... İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi...
Şiddet mağduru kadın için üretilen panik butonu, ilk kez ablasının erkek arkadaşı tarafından tehdit edilen ve şiddet gören bir erkeğe verildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından pilot bölge olarak belirlenen Adana’da kurulan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) tarafından bir üniversite öğrencisine, ablasının erkek arkadaşından şiddet gördüğü için 'panik butonu' verildi. Aile Mahkemesi'nin kararının ardından ŞÖNİM, Türkiye'de ilk kez şiddet mağduru bir erkeğe kendini koruması için buton vermiş oldu.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Türkiye'de kadına olduğu gibi erkeğe de şiddet uygulandığının az da olsa görüldüğünü söyledi. Devlet için şiddet mağdurunun cinsiyetinin önemli olmadığını belirten Vali Coş, "Toplumsal problemleri ortadan kaldırmak ve başta aile kurumuna zarar veren şiddeti etkisiz hale getirmek için, ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmalarımız devam ediyor." dedi.
Aile içinde şiddete uğrayan bireylerin korunabilmesi amacıyla kapsamlı çalışmalar sonrasında vatandaşlara panik butonlarının verildiğini aktaran Vali Coş, Adana’da şu ana kadar ilgili mahkemelerin kararıyla bizde biri erkek 9 kişiye bu butondan verildiğini söyledi.

Butonu alan erkeğin üniversite öğrencisi olduğunu aktaran Vali Coş, "Ailesinin ilişkisine onay vermediği ablasının erkek arkadaşı tarafından şiddete maruz kalmış. Üniversite öğrencisine buton verilmesi mahkeme tarafından uygun görüldü. Bu da zannedersem Türkiye’de ilk oluyor." diye konuştu.

Butonların yararlı olduğunu, zaman zaman da kullanıldığını ifade eden Hüseyin Avni Coş, "Bunların iş yapabilmesi için mobil kapsamında olması lazım. Bazen kapsam dışı alanlarda da bu butondan yararlanmak isteyen oluyor. Onları uyarıyoruz. Gereken bilgilendirmeleri yapıyoruz. Şu ana kadar değişik seviyelerde kullanan vatandaşlarımız oldu. Buton çalıştığında güvenlik kuvvetlerimiz en kısa sürede intikal edip gerekli desteği sağlıyor. Ümit ediyoruz ki, bu butonların sayısı artmaz. Çünkü toplumda şiddet ne kadar azalırsa sevgi barış ne kadar çoğalırsa bu tür aletlere ve önlemlere de ihtiyaç kalmaz." açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim