Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören
AK Parti, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran Anayasa değişikliği teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

AK Parti grup başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Mahir Ünal, Belma Satır, Ahmet Aydın ve Naci Bostancı ile 223 milletvekilinin imzasıyla sunulan teklife göre, siyasi partilen kapatılmasına ilişkin davalar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine, talebin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) ulaştığı tarihte Meclis'te grubu bulunan her siyasi partinin beşer üyeyle temsil edildiği komisyonun kararına bağlanacak.

Teklife göre komisyonun üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine kapatma davası açılabilmesi öngörülüyor. Meclis Başkanı'nın komisyona başkanlık edeceği ancak oy kullanamayacağı belirtiliyor. İzin çıkması halinde davanın Anayasa Mahkemesi tarafından kesin olarak karara bağlanacağı kaydediliyor. Ayrıca komisyon kararlarının yargı denetimi dışında tutulacağı vurgulanıyor.

Teklifteki diğer ayrıntılar ise şöyle: İzin talebinin Meclis'e ulaşmasından itibaren 30 gün içinde komisyon oluşturulacak. Komisyon, kararını izin talebinin Meclis'e ulaşmasından itibaren en geç 60 gün içinde verecek. Komisyonun oluşumu, izin talebinin görüşülme usul ve esasları Meclis İçtüzüğüyle düzenlenecek.

Editör: TE Bilisim