En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz
Atatürk Havalimanı’nda testleri gerçekleştirilen Elektronik Pasaport Geçiş sistemi vatandaşlara güvenli ve hızlı geçiş sağlayacak. Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı’ndan polis memuru Gencebay Demir, sistemin sorunsuz şekilde çalıştığını, önceliklerinin güvenlik olduğunu ifade etti. Sistemin hızlı geçiş imkanı sayesinde yolcular da kuyrukta beklemeden ülkeye giriş yapabildi.

Türkiye'deki pasaport bankolarında Elektronik Pasaport Geçiş sistemine geçti. Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Hudut İltica Daire Başkanlığı'nın ortaklaşa koordine ettiği Elektronik Pasaport Geçiş Sistemi'yle yolcuların pasaport kuyruklarında fazla beklemeyecek. Sistem hem hız hem de belge güvenliği sağlayacak.

Sistem hakkında Cihan Haber Ajansı’na bilgi veren Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı’ndan polis memuru Gencebay Demir, e-pasaport sistemine geçişle birlikte hudut kapılarında da cipli pasaportların okunmasıyla alakalı yeni sistemi Atatürk Havalimanı’nda başlattıklarını ifade etti. Deneme kayıtlarını ve testlerin tamamladıklarını ifade eden Demir, “Yeni sistemin en büyük özelliklerinden biri eski sistemde sadece pasaportların MRZ satırına ilişkin bilgiler geliyordu. Yeni sistemle birlikte Türk vatandaşlarının da e-pasaport almaya başladıklarından itibaren yeni sistemde bilgiler cipten de gelmeye başlayacak. Bu tüm dünya ülkeleri için geçerli, farklı ülkelerden gelen tüm pasaportların çip bilgilerini okuyabiliyoruz. Bu sayede MRZ’den gelen bilgi ile çipten gelen bilgiyi kıyaslayıp yurdumuza giren kişinin o kişi olup olmadığını, belgenin çeşitli özelliklerini, güvenlik detaylarını buradaki memur arkadaşlar detaylı şekilde inceleyip karar verebiliyorlar.” dedi.

‘ÖNCELİĞİMİZ GÜVENLİK’

İstanbul’dan başlayıp yoğun hudut kapılarında devam edileceğini ifade eden Demir, şu anda sistemin sorunsuz çalıştığını dile getirdi. Gerekli düzenlemeleri yaptıklarını kaydeden Demir, “E-pasaport çipin bize vermiş olduğu tüm güvenlik özelliklerini kullanabiliyor. Bu kontrol daha doğru yazabildiğimiz için buda süreci hızlandırmada etkili. Şu noktada süreç tam anlamıyla hızlandı, süper yolcu geçecek şeklinde bir şey söylemek doğru değil. Şuanda deneme aşamasındayız. Hız ilerleyen süreçte olabilir. Şuan önceliğimiz güvenlik.” diye konuştu.

‘BELGE GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK’

Sistemin vatandaşlar için büyük avantaj olduğunu kaydeden Gencebay Demir, “Onların belge güvenliğini de sağlamış oluyoruz. Vatandaşlara gelen tepkiler olumlu tepkiler. Yaklaşık 150’ye yakın hudut kapımız var orada polis arkadaşlar çalışıyor. Onların işlerini kolaylaştırmak vatandaşlarında işlerini kolaylaştırmak anlamına geliyor.” ifadesini kullandı.

Yeni sistem vatandaşlardan da olumlu tepkiler alıyor. Irak’tan gelen Ali Türkmen, sürekli seyahat ettiğini pasaport kuyruklarında beklediklerini söyledi. Eskiden kuyrukların oluştuğunu fakat bugün işlemlerinin hızlı olduğunu belirten Türkmen, polisler içinde vatandaşlar için de rahat olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim