Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı? Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı?
Bakımsızlık nedeniyle harap görüntü sergileyen Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki peygamberlerin türbeleri, hayırsever vatandaşların destekleriyle restore edildi. Dini, Tarihi ve Kültürel Önem Taşıyan Mekanları Araştırma, Tanıtma Yaşatma Vakfı (AHSEN) tarafından projelendirilerek yeniden restore edilen Hz. Eyüp, Hz. Ömer, Hz. Elyasa ve Hz. Zülkifl peygamberlerin türbeleri ziyarete açıldı. Modern görünümleriyle peygambere layık yerler haline gelen türbeler, maneviyat turizmini de canlandırdı. Türbelere giden ziyaretçi sayısının 3 kat arttığı öğrenildi.

Anadolu'nun dört bir köşesinde çoğu kaderine terk edilmiş onlarca peygamber, sahabe ve evliya türbesi bulunuyor. Bunları ziyaret için 10 yıl önce Samsun’dan yollara düşen bir grubun metruk haldeki türbeleri restore etmek amacıyla kurduğu AHSEN Vakfı, amacına ulaştı. Manevi mekânları, içinde bulunduğu çirkin görüntüden kurtarmak için hayırsever vatandaşlardan ve yerel yönetimlerden destek alan vakıf yöneticileri, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yaptığı ortak çalışmayla ilk önce Şanlıurfa’nın Eyüp Nebi beldesindeki Hz. Eyüp’ün türbesini projelendirerek onardı. Ardından Diyarbakır’ın Eğil ilçesindeki Nebi Elyasa, Nebi Zülkifl, Nebi Harun ve Nebi Ömer hazretlerinin türbelerini projelendirerek yeni bir manevi mekana kavuşturdu.

Peygamber türbeleri haricinde sahabe ve evliyaların mabetlerini de onaran vakıf, Nakşibendi tarikatının büyük İslam alimlerinden Bitlis’in Norşin beldesindeki Abdurrahman Taği Hz., Muhammed Diyauddin Hz. ve Şeyh Maşuk Hazretleri ile Hizan Gayda’daki Seyyid Sıbgatullahi El Arvasi Hazretlerinin türbelerini restore ettirerek ziyarete açtı. Batman’ın Kozlu köyünde Muhammed Diyauddin Hazretlerinin torunlarının isteği üzerine köyde cami ve lojman inşaatına başlayan vakıf yönetimi, nisan ayında Bitlis’in merkezindeki Şeyh Fethullah Verkanisi Hazretlerinin türbesini bakım onarıma alacak. 2014’te ise Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Seyyid Abdullah ve Seyyid Taha Hazretlerinin türbeleri modern görünüme kavuşturulacak.

Ülkenin her köşesindeki maneviyat önderlerinin türbelerini restore etmeyi hedeflediklerini ifade eden AHSEN Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Tekeci, bakım onarımları tamamlanan türbelerin büyük beğeni topladığını söyledi. Türbelerin maneviyat turizmini hareketlendirdiğini ifade eden Tekeci, “Peygamber türbelerini devletimizle ortaklaşa yaparak ziyarete açtık. Bütün çalışmalarımız sonucu türbelerimiz adeta çiçek gibi oldu. Peygamber, sahabe ve evliya türbelerinin bakımı, iç turizmi de tetikliyor. Görenler şaşırıyor, hayrete düşüyor. O güzelliği merak edenler yollara düşüp ziyarete geliyor. Ziyaretçi sayısı normalinden 3 kat daha armış durumda. İnsanların memnun ve mutlu olması bizi memnun ve mutlu ediyor.” diye konuştu.

Ülkede bakıma muhtaç ne kadar peygamber, sahabe, evliya türbesi varsa belirleyip programa aldıkları bilgisini veren Rasim Tekeci, “Program dahilinde hepsini yeniden restore edeceğiz. Bir yandan restorasyonlarımız devam ederken diğer taraftan da illerdeki araştırmalarımız devam ediyor. Müslüman olarak bu mübareklere ve türbelerine sahip çıkmak hepimizin görevidir. Bu sadece vakfımızın vazifesi olmamalı. Biz bu hizmetleri hayırseverlerin destekleriyle gerçekleştiriyoruz. Bunları Müslüman kardeşlerimizle el birliği yapmayı istiyoruz. Ben yaptım değil, biz yaptık olalım diye arzuluyoruz. Bunun için de herkesin desteğini bekliyoruz. Bir lira da olsa ben de buradayım denilmesi bizi mutlu edecektir.“ ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim